Peach Melba

Från Wikipedia
Peach Melba med mandelflarn.

Peach Melba (franska: pêche Melba, uttal: [pɛʃ mɛl.ba]) är en dessert, skapad 1892 eller 1893 av den franske kocken Auguste EscoffierSavoy Hotel i London, till den australiska sopranen Nellie Melbas ära.[1] Den består av persika och hallonsåsvaniljglass.

År 1892 deltog Nellie Melba i en uppsättning av Wagners opera LohengrinCovent Garden. Hertigen av Orléans gav en middagsbjudning för att fira hennes triumf. Escoffier skapade en ny dessert för detta tillfälle och för att visa den använde han en isskulptur av en svan som förekommer i operan. Svanen bar persikor vilande på en bädd av vaniljglass, toppade med spunnet socker.[2]

År 1900 skapade Escoffier en ny variant av efterrätten. För att fira öppnandet av Carlton Hotel i London där han var chefskock, uteslöt han issvanen och toppade persikorna med hallonmos. Andra versioner av denna dessert använder päron, aprikoser eller jordgubbar istället för persikor och/eller hallonsås eller smält rödavinbärsgelé istället för hallonmos.[3]

Den 13 januari infaller National Peach Melba Day i USA.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peach Melba Arkiverad 25 februari 2012 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Enligt ryktet älskade Nellie Melba glass, men vågade inte äta det så ofta då hon trodde det skulle påverka hennes stämband. I en Peach Melba skulle glassen bara vara en av flera ingredienser och därmed inte vara så skadlig.
  3. ^ Larousse Gastronomique (New York City, New York: Clarkson Potter, 2001), sid 733.
  4. ^ ”American Holidays - United States National Holidays”. Arkiverad från originalet den 17 december 2011. https://web.archive.org/web/20111217022213/http://www.statesymbolsusa.org/National_Symbols/American_Hollidays.html. Läst 9 januari 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]