Per Lindström

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För matematikern med samma namn, se Per Lindström (matematiker).

Per Lindström, född 1952, är adjungerad professor i fotografi, inriktning bildjournalistik, vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Per Lindström har arbetat som fotograf och journalist sedan 1974 på bland andra Nya Lidköpings-Tidningen och Expressen. Han har varit redaktör för tidningen Lundagård samt Aktuell fotografi. 1990–2002 var han bildchef på Sydsvenskan och har därefter arbetat som utvecklingsredaktör på samma tidning.

Per Lindström har i mer än 35 år skrivit om fotografi och medarbetar regelbundet på Sydsvenskans kultursida och i tidningen Foto. Han är en flitig föreläsare om fotografi och bildjournalistik. Han har intresserat sig för etiska frågor och vikten av en bra bildjournalistutbildning. Han har suttit med i ledningsgruppen för Nordens Fotoskola sedan starten 1997 och har engagerat sig i Bildjournalistprogrammet på Mittuniversitetet sedan starten 2002.

Sedan 2008 forskar han kring ”Den svenska bildjournalistikens historia”. Han fokuserar på de stora fotograferna men också ”den goda bilden” (och dess utveckling), de stora bildtidningarna samt Pressfotografernas klubbs Årets bild-tävling. Mycket lite fakta finns i dag samlat kring svensk bildjournalistik och bara en handfull studier har gjort av bildens betydelse i svensk press under de senaste hundra åren. Dessutom riskerar mycket värdefullt material att gå förlorat i det generationsskifte som svensk press nu är mitt uppe i. Ytterst handlar det om att spegla pressfotografens förändrade yrkesroll i ett nytt medielandskap.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • ”Svart på vitt om tio fotografer” (2008)

Om Sveriges viktigaste fotografgrupp under 1900-talet, till exempel Georg Oddner, Lennart Olson, Hans Hammarskiöld, Tore Johnson och Hans Malmberg.

Som förläggare, författare och fotograf har Per Lindström medverkat i och gett ut ett 50-tal böcker, bland annat ”Nya Lidköpings-Tidningen 100 år” (2003), ”Bilden berättar” (1998), Blixt & Under (1993) och ”Elva år med Elfte augustigruppen” (1981).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]