Peramelinae

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Peramelinae
Taxidermied Bandicoot.jpg
art av släktet Isoodon
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGrävlingpungdjur
Peramelemorphia
FamiljPunggrävlingar
Peramelidae
UnderfamiljPeramelinae
Vetenskapligt namn
§ Peramelinae
AuktorGray, 1825
Släkten
Hitta fler artiklar om djur med

Peramelinae är en underfamilj i familjen punggrävlingar (Peramelidae). Till familjen räknas 6 levande och en utdöd art.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Individerna i underfamiljen skiljer sig från den andra underfamiljen (Peroryctinae) av punggrävlingar genom en avplattad skalle. Typisk är den långsträckta spetsiga nosen. Pälsen har oftast en brunaktig färg. Vid de främre tårna finns klor för att gräva i marken. De bakre fötterna är större än de främre och deras andra och tredje tå är sammanvuxna. Kroppslängden ligger beroende på art mellan 20 och 55 centimeter, vikten för de största individerna går upp till 3 kilogram.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Arterna lever främst i Australien, på Tasmanien och på några mindre öar i samma region. En art förekommer även på Nya Guinea. Habitatet utgörs av torra områden som savanner och öknar.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Dessa djur är oftast aktiva på natten. På dagen vilar de i självgrävda bon, naturliga fördjupningar i marken eller i gräsansamlingar. Utanför parningstiden lever alla individer ensamma.

Arterna är allätare som livnär sig av insekter, deras larver och mindre ryggradsdjur samt av frukter och andra växtdelar.

I motsats till honor hos andra pungdjur har honor av underfamiljen en primitiv moderkaka. Efter en kort dräktighet (ofta bara två veckor) föds två till fem ungar. Ungarna stannar cirka 50 dagar i moderns väl utvecklade pung och cirka 10 dagar senare slutar honan att ge di. Könsmognaden infaller under andra levnadsåret. Livslängden i naturen går upp till 3 år, individer i fångenskap har blivit upp till 8 år gamla.

Hot[redigera | redigera wikitext]

En art i underfamiljen är redan utdöd och även för de andra minskade utbredningsområdet betydligt efter européernas ankomst i Australien. Hotet utgörs av levnadsområdets omvandling till jordbruksmark samt av införda rovdjur.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Underfamiljen bildas av två släkten:

Tidigare räknades även svinfotad punggrävling (Chaeropus ecaudatus) och kaninpunggrävlingar (Thylacomyidae) till underfamiljen men det visade sig att gruppen var parafyletisk. De nämnda djurgrupperna listas därför idag som självständiga familjer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 20 januari 2010. med följande källor:
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899
  • Wilson, D. E., and D. M. Reeder: Mammal Species of the World. Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN 0801882214