Percy Jackson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Percy Jackson & Olympierna
Författare Rick Riordan
Originalspråk Engelska
Land USA
Genre Fantasy noveller
Antal sidor ca 300-400

Percy Jackson är en serie äventyrsböcker om 12-16 årige pojken med samma namn. Han upptäcker att han är son till Poseidon, havets gud. Han lär sig att de grekiska gudarna eller Olympierna fortfarande finns. Han förs till "Halvblodslägret" där andra halvgudar som han får träning för att bli hjältar. Percy och hans vänner, satyren Grover, Annabeth Chase mm. De träffar många monster och varelser från den grekiska mytologin, såsom titaner, cykloper och empusa.

Percy Jackson & Olympierna är skriven av Rick Riordan.

Böckerna om Percy Jackson & Olympierna[redigera | redigera wikitext]

Percy Jackson - född till hjälte[redigera | redigera wikitext]

Percy har ADHD samt dyslexi och har inte kunnat stanna på samma skola i mer än ett år. En sommar åker han och hans mamma till havet. Där kommer plötsligt Grover, Percys vän, och knackar på. Alla tre blir jagade av en minotaur och Percy hamnar i halvblodslägret, en sommarkoloni för halvblod, d.v.s. personer med en mänsklig förälder och en gud till förälder. När Percy får veta vem hans ditintills okända far är får han förfrågan om han vill ut på ett uppdrag, ett uppdrag som kan ha betydelse för huruvida det blir krig om en halv månad eller inte.

Percy Jackson och monsterhavet[redigera | redigera wikitext]

Percy har nästan klarat av ett helt år utan att bli relegerad, som han brukar bli. Men den allra sista dagen anklagade människoätaren Matt Sloan honom för att ha eldat upp skolans gymnastiksal. Och så dyker Annabeth (en av Percys vänner) upp och berättar att halvblodslägret har problem. De åker till halvblodslägret i en vansinnig taxi. Och där väntar ett spännande äventyr som Percy måste ge sig ut på för att rädda lägret.

Percy Jackson och titanernas förbannelse[redigera | redigera wikitext]

Annabeth, Percy och deras nya vän Thalia åker till Westover Hall för att hjälpa satyren Grover, som har hittat två nya halvblod. Men Percy tappar bort sina vänner, och innan han har hittat dem får han se att de två nya halvbloden (Bianca och Nico di Angelo) är borta! När han hittar dem blir han, Bianca och Nico anfallna av den biträdande rektorn Doktor Thorn som visar sig vara ett monster. Sedan kommer också Percys vänner dit, och jaktens gudinna Artemis. Men när de "besegrat" Doktor Thorn had Annabeth fallit ner från ett stup . Artemis som kom dit sa till Percy att hon inte längre går att rädda, men Percy tror fortfarande att hon är vid liv. I alla fall nu, men kanske inte så länge till om inte Percy räddar henne. Han gör allt för att rädda Annabeth, och det straffar sig.

Percy Jackson och kampen om labyrinten[redigera | redigera wikitext]

Percy har börjat i en ny skola, där han stöter på en irriterande flicka, Rachel Elizabeth Dare, och två empusas (självutnämnda vampyrprototyper). Under en kamp med de senare, tar Annabeth med Percy till deras träningsläger halvblodslägret, där den unga satyren Grover ges ett sista datum för att ta hitta den sedan länge förlorade guden Pan. På jakt efter Pan och sanningen bakom ryktena om en plan att attackera halvblodslägret via en underjordisk labyrint skapad av Daidalos, så ger sig Percy, Annabeth, Grover, och Percys halvbror Tyson av ned i denna labyrint och börjar sökandet. Under resan möter de många grekiska myter och får reda på oroväckande nyheter på en allt mer spänd konflikt mellan olika andar och odödliga. I slutet av boken, utkämpas ett slag mellan halvblodslägrets tränade halvgudar och angriparna som stöder den nu uppståndna titanen Kronos.

Percy Jackson och striden om Olympen[redigera | redigera wikitext]

Den siste olympiern är den femte och sista i serien av Percy Jackson-böcker. Den kom ut på engelska den 5 maj 2009.

I den här boken har Percy och tidigare nämnda "dödliga" Rachel Elizabeth Dare oväntat nog blivit vänner efter att de tillsammans med Annabeth, Tyson och Grover varit med och utkämpat "kampen om labyrinten."

I den 5:te och sista delen så utkämpar halvblodslägrets elever striden om olympen alldeles själva medan gudarna är upptagna med att slåss mot den enorma jätten "Tyfon" som är på väg att förstöra hela Amerika om han inte stoppas. Då lämnas halvgudarna kvar i New York för att tillsammans med artemis jägare ta sig an kronos armé och skydda Olympen. Percy tvingas att ta ett dopp i floden Styx som rinner igenom Hades, han får då förbannelsen "Akilles häl," vilket gör det nästan omöjligt för hans fiender att döda honom, och det ger honom också kraft och energi för att orka strida oavbrutet. Akilles häl har också en nackdel. Under badet i Styx var Percy tvungen att välja en punkt på hans kropp som han skulle låta sitt dödliga liv hänga på, om någon skulle träffa den punkten med ett slag som i vanliga fall inte hade varit dödligt skulle då leda till hans död.

Filmen om Percy Jackson[redigera | redigera wikitext]

Den 12 februari 2010 hade första filmen om Percy Jackson premiär. Den är regisserad av Chris Columbus. Det har bekräftas att Logan Lerman spelar som Percy Jackson, Brandon T. Jackson som Grover Underwood och Alexandra Daddario som Annabeth Chase i filmen Percy Jackson och kampen om åskviggen. Hösten år 2013 kom senare den andra filmen ut "Sea Of Monsters", eller som det svenska namnet på filmen är "monsterhavet".

Halvblodslägret[redigera | redigera wikitext]

Halvblodslägret är ett ställe där halvgudar som Percy får skydd och träning för att bli hjältar och lyckas besegra monstren. Halvblodslägrets ledare är den myt omspunna kentauren Kiron som bland annat tränade den grekiska mytologins hjältar som Herakles och Jason.

En tidigare dotter av Zeus vid namn Thalia blev mördad av en cyclops när hon offrade sig för att rädda sina vänner, Grover, Luke och Annabeth. När hon dog lät hennes far Zeus henne att få ett annat sätt att leva på. Dottern Thalia blev till ett stort träd och med trädet bildades en skyddande barriär mot monster och dödliga runt Halvblodslägret.

De olika stugorna i halvblodslägret är uppdelade efter de 12 olympiska gudarna, Zeus, Poseidon, Hera, Athena, Hermes, Afrodite, Demeter, Dionysus, Artemis, Apollon, Hefaistos, och Ares. Alltså får de olika gudarnas halft dödliga barn bo i den stugan som är döpt efter deras gudliga förälder.

Vinguden Dionysus sägs enligt Percy Jackson böckerna blivit dömd till 100 års tjänstgöring på Halvblodslägret av sin far Zeus.

Halvblodslägret uppges befinna sig på Long Island i New York. Half-Blood Hill, Farm Road 3.141 Long Island, New York 11954, USA

  • www.RickRiordan.com