Kronos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En sovande Kronos

Kronos (Κρόνος) var i grekisk mytologi den yngste av de ursprungliga gudarna, titanerna. Han var son till Uranos (som han dödade med en lie) och Gaïa. Hans hustru var Rhea. Med henne fick han döttrarna Hera, Demeter och Hestia, samt sönerna Hades, Poseidion och världsalltets härskare Zeus. Han hade för vana att äta upp sina barn när de hade fötts eftersom ett orakel förutspått att en av dem skulle ta makten från honom. Zeus undkom dock genom att Rhea gav Kronos en sten att äta istället för Zeus. Stenen smorde hon in med honung och grädde för att den lättare skulle slinka ner. Se Abadir. Senare i livet tvingade dock Zeus Kronos att spy upp alla han ätit.[1]

Kronos var den som angav det eviga tema av fejder och skulder som löper genom hela den grekiska mytologin genom att han kastrerade sin far för att tränga undan honom från makten.

Kronos associerades även med det grekiska ordet för tid - Chronos - men det var först under senare tid som antiken kom att i honom se personifikationen av tiden och evigheten. Han benämns av Homeros som "den listige". Kronos är tidens och åkerbrukets gud och avbildas oftast med en skära.

I media[redigera | redigera wikitext]

Kronos är även en av de ledande antagonisterna i spelet "Age of Mythology" som släppts av spelutgivaren Microsoft Games.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stora mytologiska uppslagsboken (ISBN 91-37-11346-1)