Peter Ekberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För författaren, se Peter Ekberg (författare).

Peter Olof Ekberg (även känd som Peter O Ekberg samt under pseudonymen NP Lonesome), född 9 april 1953 i Åryd, Växjö kommun, är en svensk rocksångare låtskrivare, gitarrist, sångare, musikproducent, TV-producent, rektor och kulturchef.

Musik[redigera | redigera wikitext]

I mitten på 1960-talet började Peter Ekberg spela med olika band, först framför allt i Småland och Växjö-trakten, också en kort session med Thorleifs (som basistvikarie och låtskrivare.) Nyligen släppte Peter O Ekberg ett album under pseudonym NP Lonesome https://open.spotify.com/album/5ZZM4ieXUCsgs9u77btyUO Som ett fritidsprojekt vid sidan av arbetet som kulturchef

I mitten av 1970-talet arbetade han som musiklärare i Ljungby och fick då kontakt med Sölve Rydell. De gjorde tre plattor tillsammans, där Rydell stod för text och Ekberg för musik. Han gjorde två LP för Tor Grammofon, varav den ena är inspelad i USA och blev utnämnd till det årets bästa svenska platta. Ekberg gjorde därefter som soloartist ytterliga två plattor på EMI varav den ena med legendariska The Boogie Kings. Senare också med egna bandet Peter O Ekbergs System (en LP på EMI).

Ekberg spelade även med andra artister som Py Bäckman, Dan Hylanders Raj Montana Band (turnéer och deras första LP), Björn Afzelius (För Kung och Fosterland-turnén), Tommy Körberg, Mats Ronander, Mikael Rickfors, Kim Wilson från Fabulous Thunderbirds och Louise Hoffsten.

Som musikproducent rekryterades Ekberg 1982 av Anders Burman att efterträda densamme och fick i uppdrag att samordna den svenska sidan av WEA-Metronome och var 1983-86 producent och inspelningschef där och producerade skivor med ett stort antal svenska artister.

Vid slutet av 1980-talet levde åter Ekberg i Austin, Texas, där han spelade med artister som Jerry Jeff Walker, Floyd Moore, Eric Johnson, Van Wilks och Keith Ferguson.

2008 inledde Ekberg ett kort samarbete med sångaren och musikern Ola Bjurman. Ur detta kom plattan Fogerty Files (2008), som är en personlig tolkning av och hyllning till John Fogertys unika låtskrivande. Samtidigt var det en minneshyllning till de 40 år som förflutit sedan dennes första platta släpptes med Creedence Clearwater Revival 1968. Plattan är utgiven på Ekbergs bolag POE Productions AB.

2016 släppte Ekberg ett nytt eget album efter nästan trettio år, nu under pseudonymen NP Lonesome a k a Peter O Ekberg. Albumet The Blue Accordingly har 13 egna låtar och finns tillgängligt på samtliga digitala plattformar såsom Spotify, iTunes, Amazon och Tidal. https://open.spotify.com/album/5ZZM4ieXUCsgs9u77btyUO

TV och utbildning[redigera | redigera wikitext]

Åter i Stockholm blev Ekberg 1990-99 TV-producent på SVT i Stockholm samt NRK i Oslo, efter att redan 1980 varit programledare för programmet Mitt instrument i SVT. Bland produktioner märks Dominans (med Jonas Hallberg och Gillis Herlitz), Söndagsöppet Pick-up med Anders Lundin, Grammisgalan och ett flertal musikprogram med olika artister som Roxette och Lisa Nilsson. 1993 var han ansvarig för den långa dokumentärfilmen Texas – i verkligheten, som sändes i samband med det sista avsnittet av den mångåriga serien Dallas och visade en annan sida av Texas bortom det glamorösa; den blev en stor och uppmärksammad framgång.

1999-2009 arbetade Ekberg som rektor vid Institutet för Högre TV-utbildning (IHTV) i Göteborg och var mellan 2010 och 2014 rektor och verksamhetschef för Kulturskolan i Karlskrona samt Karlskrona konsthall. Från 2014 är Peter O Ekberg kulturchef i Piteå kommun.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]