Pickwickklubben

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Originalomslaget

Pickwickklubben är en litterär följetong av författaren Charles Dickens, hans första verk, som publicerades 18361837. Det engelska originalets titel är The Posthumous Papers of the Pickwick Club, ofta förkortat till The Pickwick Papers.

Den första delen i följetongen gavs ut 1836, samma år som Dickens gifte sig med Catherine Hogarth. Pickwickklubben var ett rent beställningsjobb från ett förlag, ämnad att användas i ett månadshäfte.

Utgångspunkten var given av förlaget: Fyra medelålders gentlemän bildar en klubb, ägnar sig åt sport, söndagsutflykter till landet och andra saker. Det fanns redan teckningar på huvudpersonerna – främst av illustratören Robert Seymour,[1] men senare även andra[2] – så allt Dickens behövde göra var att ge personerna namn och försätta dem i komiska och/eller pinsamma situationer.

Efter en trög start blev Pickwick­häfterna enormt populära, och upplagan ökade från 400 till 400 000 exemplar – den dittills största succén i litteraturhistorien. Namnet Pickwickklubben kommer av namnet på en av huvudpersonerna; Samuel Pickwick.

Filmatiseringar i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Victorianweb.org – Robert Seymour (d. 1836): An Overview
  2. ^ David Perdue's Charles Dickens Page – Original Dickens Illustrators

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]