Oliver Twist

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Oliver Twist (olika betydelser).
Oliver Twist
Första utgåvan av Oliver Twist.
Första utgåvan av Oliver Twist.
Författare Charles Dickens
Originalspråk Engelska
Land  Storbritannien
Genre Roman
Utgivningsår 1838
Utgiven på
svenska
1844
Huvudpersoner Oliver Twist
Mr. Fagin
Mr. Sikes

Oliver Twist är en roman av Charles Dickens, skriven 1837–38[1] och publicerad som bok 1838.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Oliver Twist handlar om en pojke som heter Oliver Twist. Han föds i staden Portsea, i sydöstra England. Hans mor är en okänd, ung och vacker kvinna som dör strax efter förlossningen. Fadern är också okänd. Oliver vårdas på fattighuset genom kommunens försorg, med stor knapphet i kost och omsorg. När så Oliver en dag begär lite mer mat hamnar han genast i arresten. Därefter beslutas att han ska lära sig ett yrke genom att börja som lärling hos en begravningsentreprenör, där han trivs ganska bra förutom att han blir retad av en annan lärling. Efter ett slagsmål med denne rymmer vår huvudperson för att till fots ta sig till London.

På vägen träffar han Jack Dawkins, kallad Filuren (i vissa utgåvor även känd som Räven), som lovar honom mat och husrum hos Mr. Fagin när de kommer fram till huvudstaden, London. Pojken trivs bra hos Fagin till en början, ovetande om att denne vill lära upp honom till ficktjuv. När Oliver en dag oskyldigt åker fast träder Mr. Brownlow fram som vittne, får honom oskyldigförklarad och låter honom flytta in hos sig. Där trivs han väldigt bra, men tas till fånga av Fagins hantlangare och överlämnas till Mr. Sikes, en råbarkad tjuv som tar med sig Oliver för att hjälpa honom med ett inbrott i fru Maylies hus. Inbrottet misslyckas, Oliver blir skadskjuten och Sikes lämnar honom medvetslös i ett dike. När den stackars pojken sedan vaknar upp, våt och frusen, släpar han sig till närmaste hus som visar sig vara huset där inbrottsförsöket gjordes. Där tar fru Maylie hand om honom. Oliver får så småningom upprättelse och får veta vilka hans föräldrar var, och att han även är arvtagare till en stor förmögenhet.

Filmatiseringar och andra adaptioner[redigera | redigera wikitext]

Boken har även inspirerat till mer fria tolkningar som[redigera | redigera wikitext]

  • Den svenska TV-serien Olivia Twist är baserad på romanen. Detta nämndes dock inte i TV-seriens för- eller eftertexter.
  • Romanen inspirerade Disney till filmen Oliver & gänget från 1988.
  • Julkalendern Tjuvarnas jul från 2011 påminner om Oliver Twist på många sätt.

Boken Oliver Twist har också gett namn åt ett företag som tillverkar tuggtobak.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Oliver Twist". NE.se. Läst 15 januari 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]