Pier Giorgio Frassati

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pier Giorgio Frassati 1920

Pier Giorgio Frassati, född 6 april 1901 i Turin, Italien, död 4 juli 1925 i Turin, var en italiensk student och tertiar inom dominikanorden. Han saligförklarades 1990. Festdag 4 juli.

Salig Pier Giorgio Frassati är ett helgon för den moderna världen, och särskilt för de unga i vår tid. Han föddes 1901 i Turin, Italien. Hans tid på jorden blev kort, bara 24 år men han levde ett passionerat liv. Pier Giorgio var en förebild till ett heligt liv, en "saligprisningarnas man" som Påven John Paul II kallade honom vid hans saligförklaring i Rom den 20 maj 1990. Han beskrivs av vänner som "en glädjespridare”. Som Pier Giorgios syster, Luciana, säger i sin biografi om honom, "Han representerade de finaste i kristen ungdom: ärlig, glad och entusiastisk över allt som är gott och vackert."

Till vår moderna värld som ofta belastas med cynism och vrede, erbjuder Pier Giorgios liv en lysande kontrast, ett liv fullt av mening och frid som kommer från tron på Gud. Från tidig ålder, och trots två icke-religiösa föräldrar som missförstod och ogillade hans fromhet och intensiva intresse för katolicismen, placerade han Kristus främst i allt han gjorde. Pier led mycket av dessa ständiga missförstånd från sina föräldrar, något som fortsatte ända till hans plötsliga död polio. Men han bar denna smärta tålmodigt, tyst och med stor kärlek.

Pier Giorgio bad dagligen, bland annat bad han rosenkransen på knä vid sin säng. Ofta hittade hans far honom sovandes i denna position. "Han gav hela sig själv, både i bön och i handling i Kristi tjänst," skriver Luciana Frassati. Efter att Pier Giorgio som pojke börjat i skola hos Jesuiterna fick han det för den tiden sällsynta tillståndet att gå till daglig kommunion. Ibland satt han hela nätter i eukaristisk tillbedjan. För Pier Giorgio var Kristus svaret. Därför var alla hans insatser orienterade mot Kristus och började i kontemplationen av Honom. Med detta intresse för balansen mellan kontemplation och handling, är det inte konstigt att Pier Giorgio drogs till att år 1922 bli lekmannadominikan. Han var då 21 år. Som lekmannadominikan valde Pier Giorgio namnet "Girolamo" (Jerome) efter sin personliga hjälte, Girolamo Savonarola, den eldiga dominikanska predikanten och reformatorn under renässansen i Florens. Pier Giorgio skrev en gång till en vän, "Jag är en ivrig beundrare av denna tiggarmunk (Savonarola), som avrättades som ett helgon."

Pier Giorgio var stilig, levande och naturlig. Dessa egenskaper drog människor till honom. Han hade många goda vänner som han på ett enkelt och öppet sätt delade sin tro med. Han engagerade sig i många olika apostolat. Pier Giorgio älskade också sport. Han var en ivrig friluftsmänniska och älskade vandring, ridning, skidåkning och bergsklättring. Han tvekade heller aldrig att spela sina vänner ett spratt. Han gillade skratt och humor.

Pier Giorgio påpekar: "Den katolska sociala undervisningen kan aldrig stanna som en teori." Han omsatte sin tro i konkreta i handlingar genom livlig politisk aktivism i första världskrigets Italien, där han var en motsats till de fascistiska tankarna. Men framför allt levde dock Pier Giorgio sin tro genom sina ständigt ödmjuka, och oftast dolda gärningar till de fattigaste i Turin. Även om Pier Giorgio växte upp i en privilegierad miljö, utnyttjade han aldrig sin rikedom eller den prestige familjen åtnjöt för egna syften. I stället levde han enkelt och gav bort mat, pengar eller vad som helst om någon frågade honom. Det misstänks att han smittades av polio när han tjänade människor i slummen.

Till och med som döende visar Pier Giorgio under sin sista vecka heroiska egenskaper. Hans uppmärksamhet var helt riktad mot medmänniskornas behov, och han höll sin ångest för sig själv, eftersom hans egen mormor var döende samtidigt. Pier Giorgios överlämnade sig helt till Guds vilja. Hans sista oro gällde de fattiga. På kvällen före sin död skrev han med en nästan förlamad hand ett meddelande till en vän, att inte glömma injektionerna för Converso, en fattig man som Pier Giorgio hjälpte.

Pier Giorgios dog den 4 juli 1925. Hans föräldrar förvånades över synen av tusentals människor som trängdes utanför deras hus i samband med hans dödsmässa och begravning. De fattiga, de ensamma och alla de som hade berörts av Pier Giorgios kärlek och trogna exempel hade kommit för att hylla denna lysande förebild av ett kristet liv. Pier Giorgios kropp påträffades oförstörd 1981 och han överfördes från familjens grav på kyrkogården i Pollone till katedralen i Turin.

Pier Giorgio Frassati saligförklarades av påven Johannes Paulus II den 20 maj 1990.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]