Pinnekjøtt

Från Wikipedia
Tillagat pinnekjøtt.
En portion pinnekjøtt med rotmos och kokt potatis.

Pinnekjøtt (bokmål), på nynorska även pinnekjøt, är en maträtt som i Norge särskilt förknippas med julen. Rätten tillagas av saltade, torkade revben av får. Köttet ångkokas i gryta uppepå ett skikt av björkpinnar eller på ett kokgaller. Kring maträttens namn finns minst två konkurrerande teorier: dels att namnet kommer av kokningen på pinnar,[1] dels att namnet utgår från det historiska ordet pinni, med betydelsen revben.[2]

Särskilt längs Vestlandskusten är pinnekjøtt en av de viktigaste maträtterna till jul. I Norge (2005) åt 31 procent av befolkningen pinnekjøtt på julafton, det vill säga omkring 1,5 miljoner människor.[3]

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Rätten har sitt ursprung i bondekulturen i vilken saltat, torkat kött var en viktig del av kosten. Rättens status som fest- och julmat hör ihop med köttets höga fetthalt.

Tillberedning och tillagning[redigera | redigera wikitext]

Hela sidor av fårrevben läggs i saltlake två veckor varefter sidorna hängs för att torka 6-8 veckor. Inför tillagningen skärs sidan upp längs revbenen vilka sedan blötläggs. Det urvattnade köttet tillagas därefter genom ångkokning i gryta.

Tillbehör[redigera | redigera wikitext]

Till pinnekjøtt serveras ofta rotmos, kokt potatis och sky. Beroende på lokala traditioner förekommer lingon och senap. En kompletterande korv kan förekomma, liksom surkål eller rödkål.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]