Poglavnik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oberoende staten Kroatiens poglavnik
Poglavnikens kommandotecken
Ante Pavelić, den ende innehavaren av titeln poglavnik.
Förste innehavareAnte Pavelić
Inrättat10 april 1941
Siste innehavareAnte Pavelić
Avvecklat8 maj 1945

Poglavnik var den titel som Ante Pavelić, ledare för den fascistiska organisationen Ustaša och statsöverhuvud 1941–1945 i Oberoende staten Kroatien, antog år 1929 då han i italiensk exil grundande Ustaša-rörelsen. Titeln användes formellt 1941–1945 och enkom av Ante Pavelić. Den kan på svenska översättas med "överhuvud".[1]

Etymologi och användning[redigera | redigera wikitext]

Enligt Rječnik hrvatskoga jezika[2] (Kroatiska språkets ordbok) härstammar titeln från det kroatiska adjektivet "poglavit" som i det närmaste kan översättas som "den förste och främste" eller "respektable, ädle, hederlige". Adjektivet är i sin tur en förening mellan det kroatiska prefixet "po-" och den samslaviska ordstammen "glava" (huvud).

Titeln/ordets ursprungliga betydelse, "överhuvud" eller "chef", förlorade efter andra världskriget sin ursprungliga betydelse och fick negativa konnotationer eftersom det hade använts av den fascistiska Ustaša-regimen. Titeln poglavnik blev därefter synonymt med Ante Pavelić.

Andra etymologiskt närbesläktade ord som idag används i det moderna kroatiska språket är "poglavica" (stamledare, hövding) och "poglavar" (statschef).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]