Pola Negri

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pola Negri
Pola Negri 1923.jpg
FöddBarbara Apolonia Chałupiec
3 januari 1897
Lipno, Polen
Död1 augusti 1987 (90 år)
San Antonio, Texas, USA
IMDb SFDb

Pola Negri, född Barbara Apolonia Chałupiec den 3 januari 1897 i Lipno, Polen, död 1 augusti 1987 i San Antonio, Texas, var en polskfödd amerikansk skådespelare.

Negri studerade vid Dans- och teaterskolan i Warszawa. Efter studierna var hon verksam i Tyskland, där hon blev stor stjärna i en rad filmer. Hon fick ett erbjudande från Hollywood och gjorde sin första film i USA 1923. Under 1920-talet var hon en av Hollywoods största stjärnor.

Hennes privatliv rönte stor uppmärksamhet, dels för sin romans med Rudolph Valentino, dels för sina giftermål, först med en greve och sedan med en prins.

Hennes popularitet dalade i och med talfilmen, och hon återvände då till Tyskland där hon gjorde en uppmärksammad comeback - hon var då tvungen att kunna bevisa att hon inte var av judiskt ursprung. Det uppstod även rykten att Negri hade en kärleksaffär med Adolf Hitler.

Vid andra världskrigets utbrott åkte hon tillbaka till USA, där hon medverkade i ett par filmer. 1970 utgav hon sin självbiografi, "Memoirs of a Star".

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Pola Negri.