Portal:Islam/Lag och rätt

Från Wikipedia

Sharia är ett rättsligt begrepp inom islam som betyder "vägen till vattenkällan" och avser att beskriva den gudomliga viljan eller lagen. Denna islamiska lag omfattar alla yttre levnadsregler som en troende muslim bör följa, såväl inför Gud som i förhållande till andra människor. Sharia vänder sig, liksom den judiska lagen (halacha), till den enskilde troendes personliga samvete, etik och rättspatos.

Befogenheten att tillämpa sharia har traditionellt sett inte vilat på statens ansvar, utan på det civila samhället, den muslimska trosgemenskapen (ummat). Denna tvådelade juridiska modell har uppfattats som en förutsättning för att det ska vara möjligt att följa olika religioner under ett och samma politiskt styre.

Områden där olika rättsskolor dominerar i den muslimska världen.
Områden där olika rättsskolor dominerar i den muslimska världen.

Den islamiska rättsvetenskapen kallas fiqh och utgör uttolkningen av hur sharia ska tillämpas. Regelverket skiljer sig åt mellan olika rättsskolor, så kallade madhāhib (plural av madhhab).

Ett vanligt kännetecken på islamistiska och fundamentalistiska rörelser är att de ifrågasätter de traditionella rättsskolornas auktoritet och relevans. Istället framhåller de den moderna staten som garant för upprätthållandet av sharia. Denna uppfattning av islam som politisk ideologi baseras på en självständig tolkning (ijtihad) av de för alla muslimer gemensamma rättskällorna (av vilka Koranen och sunna är de viktigaste). Läs mer…