Postdoktoral

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Postdok)
Hoppa till: navigering, sök
Akademiska titlar
och anställningsformer

Grundnivå:

Avancerad nivå:

Forskarnivå:

Högre titlar:

Anställningsformer:

Hederstitlar:

En postdoktoral (förkortas postdok)[1] medarbetare innehar en temporär forskningstjänst eller forskningsstipendium, ofta i utlandet, efter disputationen och är till för att den nydisputerade forskaren ska ha möjlighet att bygga en egen forskningsprofil. Periodens längd varierar kraftigt, men syftet är att skapa ett oberoende gentemot förutvarande doktorandhandledaren.

Inom de flesta vetenskapliga fält är en eller flera postdoktorsperioder en stor fördel när forskaren söker nästa typ av tjänst, temporär eller fast. Till Sverige återvänder en del postdoktorala forskare för att ta upp en forskarassistenttjänst.

Postdoktorsforskare arbetar ofta i stor omfattning och har osäkra anställningsförhållanden. Däremot kan denne koncentrera sig nästan enbart på forskning, vilket universitetslärare mycket sällan kan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Frågelådan”. http://www.språkrådet.se/. Språkrådet (Institutet för språk och folkminnen). http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=56253;objekttyp=lan. Läst 27 november 2009.