Praktgetingfluga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Praktgetingfluga
Status i Sverige: Starkt hotad[1]
Hoverfly December 2007-5.jpg
Praktgetingfluga (Chrysotoxum elegans) hona
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningTvåvingar
Diptera
FamiljBlomflugor
Syrphidae
UnderfamiljSyrphinae
TribusChrysotoxini
SläkteGetingblomflugor
Chrysotoxum
ArtPraktgetingfluga
C. elegans
Vetenskapligt namn
§ Chrysotoxum elegans
AuktorLoew, 1841
Synonymer
Chrysotoxum intermedium
Praktgetingfluga (Chrysotoxum elegans) hane
Praktgetingfluga (Chrysotoxum elegans) hane
Hitta fler artiklar om djur med

Praktgetingfluga (Chrysotoxum elegans) är en blomfluga som tillhör släktet getingblomflugor. Den är klassad som starkt hotad på den svenska rödlistan och finns bara på Öland och Gotland[1].

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Praktgetingflugan har en svart och gul teckning vilken gör att den liknar en geting (mimikry). På bakkroppen finns fyra breda avbrutna gula band som går ända ut till sidokanten. Antennsegment tre är kortare än segment ett och två tillsammans. Längden är mellan 10 och 15 millimeter. Praktgetingflugan är snarlik åttafläckig getingfluga (Chrysotoxum octomaculatum) som skiljer sig genom att det svarta bandet är avbrutet med en gul rand strax innanför sidokanten.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Praktgetingflugan lever på torra gräs- och hedmarker. Den besöker olika slags blommor, till exempel sommargyllen och spenört. Flygtiden är från början av juni till mitten av juli. Liksom andra arter i släktet så lever klaffgetingflugans larv på rotlevande bladlöss.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns praktgetingflugan bara mycket sällsynt på Öland och Gotland. I Europa finns den sällsynt i södra England. Från centrala Frankrike och söderut till delar av Spanien. I södra Tyskland och österut genom europeiska delen av Ryssland och söderut ner till Turkiet och Kaukasus.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugor: Syrphinae. Diptera: Syrphidae: Syrphinae. 2009. Artdatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 978-91-88506-66-5

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Artfakta - Chrysotoxum elegans”. Artdatabanken. http://snotra.artdata.slu.se/artfakta/SpeciesFact.aspx?TaxonId=102533. Läst 26 maj 2010. [död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]