Proletären

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För fotbollslaget, se Proletären FF.
Proletären
Primært logo.png
PublikationstypEndagarstidning
Grundad1970
HuvudkontorFjärde Långgatan 8B, Göteborg
ChefredaktörJenny Tedjeza
Ansvarig utgivareJenny Tedjeza
Politisk beteckningorgan för Kommunistiska partiet
SpråkSvenska
Frekvens1 nummer i veckan
Upplaga3 200
FormatTabloid
ISSNISSN 0345-9578
Webbplatshttp://www.proletaren.se

Proletären är en svensk kommunistisk arbetartidning som utkommer veckovis och är organ för Kommunistiska partiet. Tidningen innehåller främst nyhetsartiklar, kommentarer och analyser, men har även kultursidor, en satirspalt och korsord.

”Proletären står alltid på det arbetande folkets sida och pekar ut de makthavare i näringslivet och politiken som skor sig på vår otrygghet.” Proletären [1]

Om Proletären[redigera | redigera wikitext]

Proletären utges från Göteborg och säljs på många orter i Sverige. Tidningen är Sveriges största kommunistiska tidning, med en prenumerationsupplaga på över 3000 exemplar i veckan (2018). Utöver prenumerationsupplagan säljs cirka 400 tidningar i veckan i lösnummerförsäljning på gator och torg.

Proletären grundades 1970, från början som en månadstidning, men efter ett drygt år övergick den till att ges ut varje vecka. Under en kort period gavs den även ut på finska, då under namnet Proletaari.

Tidningen har bytt utseende flera gånger, senast våren 2018 då den fick en total layoutförändring. En stor nysatsning följde, med en reklamkampanj där bland annat Jerry Williams, en mångårig prenumerant på tidningen, medverkade.

Proletärenförsäljning vid Kommunisternas tält på Hammarkullekarnevalen, våren 2018.
Proletärenförsäljare, februari 2018.

Parollen ”Din verklighet. Din röst.” syftar till tidningens ambition att låta arbetare och vanliga människor få större plats i samhällsdebatten.

Under sensommaren 2018 arrangerade Proletären en landsomfattande turné under namnet "Höj rösten", där bland annat Nynningen, Sven Wollter och Matilda Magnusson medverkade. Turnén uppmanade arbetare och vanligt folk att höja sina röster i sin vardag.[2] En liknande turné är planerad till sensommaren 2019.

I september 2018 medverkade Proletären för första gången på bokmässan i Göteborg.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

http://www.ts.se/Mediefakta/Index.aspx?mc=001310 2012

  1. ^ ”Om Proletären”. http://proletaren.se/artikel/om-proletaren. Läst 23 augusti 2018. 
  2. ^ ”Allt om Proletärens Höj rösten-turné”. http://proletaren.se/artikel/allt-om-proletarens-hoj-rosten-turne. Läst 23 augusti 2018.