Punt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Punt var ett forntida rike söder om Egypten. De flesta historiker är överens om att området är Afrikas horn. Somalia är även det enda landet där man gjort arkeologiska fynd av puntitiska artefakter. De forntida egyptierna, i synnerhet samhällseliten, ansåg sig härstamma från Afrikas horn (Punt). Skulpturerna av puntiterna (somalier) som man kan se i Deir el-Bahri-komplexet såg exakt ut som de forntida egyptierna själva.

Punt är främst känt genom fornegyptiska källor som beskriver handelsexpeditioner dit, med början under det Gamla riket under farao Sahura. Egyptierna hämtade exotiska varor från Punt, framför allt olibanum (frankincense) och myrra som användes för dess helande effekt och även som rökelse i olika ritualer. En av de mest kända expeditionerna skedde under drottning Hatshepsuts regeringstid, då även hövdingen och härskarinnan av Punt besökte Egypten. Regionen nämns även i antika grekiska källor, exempelvis städer som Opone, Mosylon, Malao och Sarapion, alla belägna i nutida Somalia. Andra källor är Herodotos omnämnande av det makrobiska riket (macrobians) som var känt för sina rikedomar. Somalierna är ättlingar till makroberna. Staden Mosylon (moderna Bosaso) som nämns i verket Periplus of the Erythraean Sea var den viktigaste handelsplatsen på rödahavskusten.

Puntexpeditionerna avseglade från den egyptiska rödahavskusten söderut, och riket omfattade vad vi idag kallar Afrikas horn. Centrum var det område som vi idag kallar för den somaliska halvön vilket än idag producerar den största mängden frankincense och myrra, såväl som den bästa kvalitén av växterna i världen.

Mängder av arkeologiska fynd av fornegyptiska föremål har gjorts i Somalia sedan 1900-talet, och görs fortsätningsvis. Den nordöstra delen av Somalia, som är den östligaste delen av Afrikas kontinent, Puntland, är benämnd efter riket.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Kemp, Trigger, Kemp, O'Connor, Lloyd: Ancient Egypt: A Social History, Cambridge University Press (1983).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Ancient African History: The land of Punt, engelsk webbsida