Puy-de-Dôme

Från Wikipedia
För att läsa om berget, se Puy de Dôme.
Puy-de-Dôme
Departement
Vapen
Land Frankrike Frankrike
Region Auvergne-Rhône-Alpes
Préfecture Clermont-Ferrand
Sous-préfecture Ambert
Issoire
Riom
Thiers
Area 7 970 km²
Folkmängd 626 639 (2007)[1]
 - rankning 37
Befolkningstäthet 79 invånare/km²
Président du
Conseil général
Jean-Yves Gouttebel (PS)
Departement (nummer) 63
Geonames 2984986
Arrondissement 5
Kantoner 61
Kommuner 470
Wikimedia Commons: Puy-de-Dôme
Webbplats: http://www.cg63.fr

Puy-de-Dôme är ett franskt departement i regionen Auvergne-Rhône-Alpes i mellersta Frankrike. Det har fått sitt namn efter berget Puy de Dôme (som, till skillnad från departementet, stavas utan bindestreck).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Puy-de-Dôme gränsar till departementen Allier i norr, Loire i ost, Haute-Loire i sydost, Cantal och Corrèze i sydväst samt Creuse i väst.

De östra och västra delarna av departementet består av grenar av Cevennernas och Centralmassivets högland. En mängd utslocknade vulkanberg, kallade puys, basalt- och lavamassor samt kratrar skvallrar om livlig vulkanisk aktivitet mellan oligocentiden till början av kvartärtiden. Bergstopparna är samlade i två huvudgrupper. Den norra omkring Puy de Dôme kallas Chaîne des Puys och sträcker sig cirka 30 km och består av 70-80 kägelberg, somliga med kratrar av 160-200 meters djup. De högsta topparna är Puy de Dôme (1465 m ö.h.), Petit Puy de Dôme (1 267 m ö.h.), Puy de Côme (1 255 m ö.h.) och Puy de Pariou (1 210 m ö.h.). Södra gruppen, Monts Dore, har mellersta Frankrikes högsta berg, Puy de Sancy (1885 m ö.h.). Mont Dore är förenat med Montagne du Cantal genom de icke vulkaniska grupperna Monts du Cézallier och Monts du Luguet (Luguet, 1 555 m.), nära gränsen till departementet Cantal. I öster, på gränsen till departementet Loire, ligger Monts du Forez.

Genom landskapet flyter floden Allier i nordlig riktning, med bifloderna Dore och Sioule. I Monts Dore rinner floden Dordogne upp.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]