Charente (departement)

Från Wikipedia
Charente
Departement
Vapen
Land Frankrike Frankrike
Region Nouvelle-Aquitaine
Préfecture Angoulême
Sous-préfecture Cognac
Confolens
Area 5 956 km²
Folkmängd 349 535 (2007)[1]
 - rankning 66
Befolkningstäthet 59 invånare/km²
Président du
Conseil général
Michel Boutant (PS)
Departement (nummer) 16
Geonames 3026646
Arrondissement 3
Kantoner 35
Kommuner 404
Wikimedia Commons: Charente
Webbplats: http://www.cg16.fr

Charente är ett departement i regionen Nouvelle-Aquitaine i västra Frankrike. I den tidigare regionindelningen som gällde fram till 2015 tillhörde Charente regionen Poitou-Charentes. Den regionen hade bildats av den gamla provinsen Angoumois och delar av de gamla provinserna Saintonge, Poitou och Limousin samt omges av departementen Deux-Sèvres, Vienne, Haute-Vienne, Dordogne och Charente-Maritime. På områdets dialekt ”saintongeais” kallas departementet Chérente.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Charentes norra del omfattar en fortsättning av Limousinbergen och är därför ganska kuperad, medan södra delen mest utgörs av slättland.

Floden Charente med tillflöden samt floderna Vienne och Dronne genomflyter departementet. Floden Charente rinner genom departementets två huvudorter Angoulême och Cognac.

Departementet indelas i tre arrondissement (ungefär härader). Huvudorten är Angoulême.

Näringar[redigera | redigera wikitext]

Inom departementet finns rika tillgångar på järn, men även kalk, gips samt lera som används vid tillverkning av fajans. I nordväst ligger Cognac som är centralorten i det större distrikt där framställning av äkta fransk cognac sker. I övrigt sker bearbetning av järnmalm och framställning av papper. Här finns även konfektionsindustri.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]