Côte-d'Or

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Côte-d'Or
Departement
Blason département fr Côte-d’Or.svg
Vapen
Land Frankrike Frankrike
Region Bourgogne-Franche-Comté
Préfecture Dijon
Sous-préfecture Beaune
Montbard
Area 8 763 km²
Folkmängd 519 143 (2007)[1]
 - rankning 51
Befolkningstäthet 59 invånare/km²
Président du
Conseil général
François Sauvadet (NC)
Departement (nummer) 21
Geonames 3023423
Arrondissement 3
Kantoner 43
Kommuner 707
Côte-d’Or-Position.svg
Wikimedia Commons: Côte-d'Or
Webbplats: http://www.cg21.fr

Côte-d'Or (franska: den gyllene sluttningen) är ett franskt departement i regionen Bourgogne-Franche-Comté. I den tidigare regionindelningen som gällde fram till 2015 tillhörde Côte-d’Or regionen Bourgogne. Huvudort är Dijon.

Departementet är känt för sin vinproduktion, och utgör kärnområdet där de främsta Bourgognevinerna odlas.

Namnet Côte-d'Or[redigera | redigera wikitext]

Namnet kan betyda "den gyllene sluttningen" vilket skulle syfta på färgen hos de vissnande löven om hösten. Det kan också vara en förkortning av "Côte d'Orient", det vill säga "sluttningen som vetter österut".[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Côte-d'Or är ett av de ursprungliga 83 departementen som grundades under den 4 mars 1790 under den franska revolutionen. Departementet består delvis av den historiska regionen Burgund.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Departementet ingår i regionen Bourgogne-Franche-Comté. Côte-d'Or omgärdas av departementen Yonne, Nièvre, Saône-et-Loire, Jura, Aube och Haute-Marne.

En serie höjder som kallas Plateau de Langres-platån sträcker sig från nordöst till sydväst genom departementet. På ostsluttningen av dessa höjder finns de vingårdar som producerar områdets kända viner. Väster om höjderna, mot Champagne ligger det skogbevuxna distriktet Châtillonais. Sydost om platån breder slättland ut sig, där floden Saône flyter fram.

Floder som rinner genom departementet är Saône, Seine, Ouche, Armançon och Arroux.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Côte-d'Or är ett av Frankrikes främsta vindistrikt, och är uppdelat i två områden. Côte de Nuits ligger en bit söder om Dijon och producerar nästan uteslutande röda viner. Längre söderut ligger Côte de Beaune som producerar både röda och vita viner, där de vita räknas till världens dyraste och mest prestigefulla Bourgognevinerna, företrädesvis av druvorna Pinot noir och Chardonnay.

Andra grödor som odlas i större skala i departementet är spannmål och potatis. Dijonsenap är en välkänd produkt från området kring Dijon.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]