Qasr Mushatta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Qasr al-Mushatta
ökenslott
Qasr Mushatta
Qasr Mushatta
Land Jordanien Jordanien
Region muhafazah Amman
del av fasaden, Pergamonmuseet
Lägeskarta över de jordanska ökenslotten

Qasr al-Mushatta (även Quṣayr Al-Mushatta[1] och Qasr al-Mshatta,[2]arabiska قصر المشتى) är en ökenborg[3] i södra[4] Jordanien. Det är ett av de kvarvarande Ökenslotten i Jordanien, byggnaden är upptagen på UNESCOs[5] lista över tentativa världsarv. Qasr betyder palats eller borg.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Ökenslottet ligger i guvernementet Amman cirka 35 km sydöst[1] om huvudstaden Amman och cirka 10 km sydöst om Al-Qastal. Området ligger intill flygplatsen Queen Alia International Airport.[3]

Byggnaden är huvudsakligen uppfört i kalkstenblock[4] och tegelsten med en omgivande mur[2] och 25 vakttorn[5] kring en fyrkantig huvudbyggnad. Hela byggnaden mäter cirka[1] 144 meter x 144 meter[3] och är utsmyckad med detaljerade stendekorationer och välvda tak. Byggnaden har en entréportal[5] och på borggården står en moské[4] traditionellt placerad[1] till höger om ingången. Byggstilen har influenser[3] av byzantinsk, sasanidisk, koptisk och islamisk arkitektur med en sektionering[4] om tre enheter som återkommande tema. Byggnadens konstruktion har stora likheter med ökenslottet Qasr Tuba.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Qasr Mushatta uppfördes under Umayyadernas Kalifat under kalifen Al-Walid II[2] kring år 743[1] men blev aldrig färdigställd.[5] Bygget var troligen tänkt som en central karavanstation.

Delar av den dekorerade stenfasaden skänktes[5] år 1904 av den dåvarande turkiske sultanen Abd ül-Hamid II[2] till den dåvarande tyske kejsaren Wilhelm II[4] och finns idag i Pergamonmuseet[3] i Berlin. Det praktiska flyttarbetet leddes av österrikiske konsthistorikern Josef Strzygowski.

2001[5] uppsattes platsen på UNESCO:s tentativa världsarvslistan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Qasr al-Mushatta Jordanska turistbyrån (läst 12 juni 2017)
  2. ^ [a b c d e] Qasr al-Mushatta Jordan Select Tours (läst 12 juni 2017)
  3. ^ [a b c d e] Qasr Mushatta Atlas Tours (läst 12 juni 2017)
  4. ^ [a b c d e] Qasr al-Mshatta ArchNet (läst 12 juni 2017)
  5. ^ [a b c d e f] Qasr Al-Mushatta UNESCO (läst 12 juni 2017)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Kontrollera att de länkade artiklarna har denna mall.