Rälsbil

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med spårtaxi eller dressin.
Volvo FMX rälsbil i Tallinn, Estland
En Unimog rälsbil(kombilok
Montagefordon

Rälsbil är ett kombinationsfordon avsett att framföras såväl på landsväg som på järnväg eller spårväg.

Kombinationsfordon[redigera | redigera wikitext]

Ofta är det frågan om en ombyggd lastbil som försetts med nedfällbara mindre järnvägshjul i fronten och i aktern. Rälsbilar används till transporter och reparations- eller underhållsarbeten. Vid Göteborgs spårväg kan man ibland se entreprenadmaskiner som traktorgrävare och grävmaskin som är utförda som rälsbilar.

Vanligtvis används rälsbilens ordinarie drivhjul och drivlina även då den är rälsgående. Men det förekommer hydrauliskt drivande rälshjul också.

Unimog[redigera | redigera wikitext]

Ett fordon som är vanligt som rälsbil är Unimog, en sådan kan förekomma som rälsgående brandbil, sopmaskin, snöröjningsfordon eller undantagsvis som växellok.

Ombyggnad till dressiner[redigera | redigera wikitext]

Det har förekommit och förekommer i museala sammanhang personbilar som har fått järnvägshjul och tjänstgjort som inspektionsdressiner och liknande. Men här är det frågan om fordon som efter ombyggnad enbart kan framföras på räls. Även bussar har byggts om på liknande sätt. Tidiga svenska rälsbussar hade många komponenter gemensamma med landsvägsbussar och kan betraktas som en utveckling ur den tidiga rälsbilen. Då T-Forden var vanlig och billig var det vanligt att sådana konverterades till dressiner. Även Willys jeepar och traktorer kunde förekomma ombyggda till dressiner.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]