Régis Debray

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Régis Debray
Régis Debray, 1970.
Régis Debray, 1970.
Född2 september 1940 (81 år)
Paris, Frankrike
YrkeFörfattare, Journalist
NationalitetFransk
GenrerFilosofi, aktuella händelser
Framstående priserPrix Femina,
Prix decembre
Régis Debray, 2016.

Jules Régis Debray, född den 2 september 1940 i Paris, är en fransk journalist och marxistisk författare, känd för sin teoretisering av mediologi, en kritisk teori om långsiktig överföring av kulturellt innehåll genom språk eller bilder i det mänskliga samhället.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Régis Debray studerade vid École normale supérieure hos Louis Althusser, och blev "agrégé de Philosophie" 1965.

I slutet av 1960 var han professor i filosofi vid universitetet i HavannaKuba, och blev där bundsförvant med Che Guevara i Bolivia. Han skrev boken Revolution i revolutionen?, som analyserade de taktiska och strategiska doktriner som då rådde bland militanta socialistiska rörelser i Latinamerika, och den blev en handbok för gerillakrig, som kompletterade Guevaras egen handbok i ämnet.

I oktober 1967 blev han tillfångatagen av regeringstrupper då han följde Che Guevaras gerillakampanj i Bolivia. Han dömdes till 30 års fängelse men frigavs 1970, efter en internationell kampanj som inkluderade Jean-Paul Sartre, André Malraux, Charles de Gaulle och påven Paulus VI.

Efter valet av president François Mitterrand, 1981, blev han officiell rådgivare till presidenten i utrikesfrågor. I denna egenskap utvecklade han en politik som syftade till att öka Frankrikes handlingsfrihet i världen, minska beroendet av USA och främja närhet till de tidigare kolonierna. Han avgick 1988, men hade fram till mitten av 1990-talet ett antal officiella poster i Frankrike.

Debray var en medlem av Stasikommissionen (uppkallad efter Bernard Stasi) år 2003, som undersökte ursprunget till den franska lagen om sekulariseringen och iögonfallande religiösa symboler i skolan. Debray stödde lagen till försvar för franska separationen mellan kyrka och stat, som syftar till att upprätthålla medborgarnas jämlikhet genom förbud mot religiösa fanatism inom skolsystemet. Debray verkar dock ha uppmuntrat en mer subtil behandling av religiösa frågor inom den franska skolans historieundervisning.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Utgivet på svenska:

  • Revolution i revolutionen (Grove, 2000).
  • Gud: En resväg (Verso, 2004).
  • Sändning Kultur (Columbia University Press, 2004).
  • Mot Venedig (Pushkin Press, 2002).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]