Hoppa till innehållet

Randolph Hotel, Oxford

Randolph Hotel
Hotell Redigera Wikidata
Tillkomst1866 Redigera Wikidata
LandStorbritannien Redigera Wikidata
Inom det admi­nis­tra­ti­va områdetSydöstra England
 • Oxfordshire
  • Oxford District Redigera Wikidata
His­to­riskt countyOxfordshire Redigera Wikidata
Koor­di­na­ter51°45′18″N 1°15′35″W Redigera Wikidata
OperatörGraduate Hotels Redigera Wikidata
Kul­tur­skydds­statusGrade II listed building Redigera Wikidata
Hotel rating5-star hotel rating Redigera Wikidata
Referens från Ordnance Survey National Grid-re­fe­rens­sys­temSP5120006513 Redigera Wikidata
Map

The Randolph Hotel är ett femstjärnigt lyxhotell i Oxford i England, beläget i korsningen Beaumont Street/Magdalen Street, mitt emot Ashmolean Museum. Byggnaden ritades i nygotik av William Wilkinson och öppnade för hotellgäster 1866.

Byggnaden är bland annat känd från TV-serierna Kommissarie Morse och Kommissarie Lewis, där den flera gånger använts som inspelningsplats.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hotellannons från 1885, ur Harper's Handbook for Travellers in Europe.

Byggnaden började uppföras 1864 efter ritningar av William Wilkinson,[1][2] en Oxfordarkitekt som även ritat många bostäder i de norra delarna av Oxford..[3] Byggnaden blev med sitt framträdande läge föremål för en arkitekturdebatt, där konstprofessorn John Ruskin förordade en nygotisk design i likhet med Martyrs' Memorial tvärs över gatan. Oxfords stadsfullmäktige förordade istället en mer nyklassicistisk arkitektur då många byggnader vid Beaumont Street uppförts i denna regencystil under tidigt 1800-tal. Som en kompromiss valdes en förenklad gotisk fasad i likhet med Oxford University Museum of Natural History, men i tegel.

Byggnaden är uppkallad efter doktor Francis Randolph, en av universitets bidragsgivare under 1700-talet, som 1796 i sitt testamente donerat tusen pund till uppförandet av Randolphgallerierna som idag är del av Ashmolean Museums lokaler.[4] Randolph var rektor för St Alban Hall, idag en del av Merton College.

Hotellet öppnade sin verksamhet 1866. Större renoveringsarbeten genomfördes 1952, 1978, 1988 och 2000. I samband med ombyggnaden 1952 tillkom annexbyggnaden i väster, ritad av J. Hopgood.

I april 2015 drabbades hotellet av en brand,[5] orsakad av tillagning av flamberad biff i köket.[6] Branden spred sig genom invändiga hålrum upp till taket, men kunde släckas några timmar senare.[7] Hotellgästerna kunde evakueras utan några skadade.

År 2019 köptes hotellet av den amerikanska Graduate Hotels-kedjan.[8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]