Ray Walston

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ray Walston
Ray Walston 1963.
Ray Walston 1963.
Född Herman Raymond Walston
2 december 1914
New Orleans, Louisiana, USA
Död 1 januari 2001 (86 år)
Beverly Hills, Kalifornien, USA
Aktiva år 1954–2001
Maka Ruth Calvert (1943–2001)
IMDb SFDb

Herman Raymond "Ray" Walston, född 2 december 1914 i New Orleans, Louisiana, död 1 januari 2001 i Beverly Hills, Kalifornien, var en amerikansk skådespelare. Walston är kanske mest känd för TV-serien Min vän från Mars där han under tre säsonger spelade den på jorden strandsatte marsmänniskan med antenner på huvudet.

Hans enda riktiga huvudroll på den vita duken var i den av Billy Wilder regisserade komedin Kyss mej dumbom från 1964 där han spelade mot Dean Martin och Kim Novak.

Efter TV-serien Min vän från Mars fick Walston under flera år inga andra roller inom TV, på grund av att han förknippades så mycket med den rollen. Men när det spelades in en ny långfilm baserad på serien 1999, medverkade också den ursprungliga "marsmänniskan" Ray Walston i en mindre roll.

Bland andra TV-serier som Walston gästspelade i märks På farligt uppdrag, Ellery Queen, Parker Lewis, Lilla huset på prärien, Småstadsliv och Hulken.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Walston fick motta en Tony som bästa skådespelare i rollen som djävulen i musikalen Damn YankeesBroadway 1956 och två Emmy-utmärkelser för sin roll i TV-serien Småstadsliv.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]