Kim Novak

Från Wikipedia
Kim Novak
Kim Novak 1962.
Kim Novak 1962.
FöddMarilyn Pauline Novak
13 februari 1933 (91 år)
Chicago, Illinois, USA
Utbildad vidSchool of the Art Institute of Chicago, Farragut Career Academy och Wilbur Wright College
Aktiva år1954–1991
MakeRichard Johnson
(1965–1966; skilda)
Dr. Robert Malloy
(1976– )
Betydande roller
Madge Owens i Utflykt i det gröna
Linda English i Pal Joey
Madeleine Elster i Studie i brott
1955 Mest lovande kvinnliga nykomling
1957 World Film Favorite - Female
IMDb SFDb

Kim Novak, ursprungligen Marilyn Pauline Novak,[1] född 13 februari 1933 i Chicago, Illinois, är en amerikansk skådespelare. Novak har spelat huvudroller i filmer som Utflykt i det gröna (1955), Mannen med den gyllene armen (1955) och Pal Joey (1957). Hon är dock troligen främst känd för rollen som Madeleine Elster i Alfred Hitchcocks thriller Studie i brott (1958).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kim Novak är dotter till en invandrad tågklarerare av tjeckiskt ursprung. Novak arbetade bland annat som hissflicka och reste runt i USA som demonstratris för kylskåp, innan hon mest av en slump fick en liten filmroll 1954 i The French Line. Samma år skrev hon kontrakt med filmbolaget Columbia. Dess bolagschef Harry Cohn övervakade henne personligen som sitt lilla guldägg och formade henne till stjärna.

Trots att Novak var helt oerfaren som skådespelare och egentligen inte alls trivdes framför kameran, blev hon snabbt enormt populär, mycket tack vare sin klassiska skönhet och röst. En av hennes mest kända filmer är Studie i brott.

Kim Novak var även omskriven i skvallerspalterna för sina kärleksaffärer med kända män såsom Frank Sinatra, Cary Grant och prins Aly Khan. Det betraktades lite som en "skandal" när hon 1958 fick en lyxbil i present av sonen till Dominikanska republikens diktator Rafael Trujillo - presenten diskuterades till och med i amerikanska kongressen.

Novak var åren 1965-1966 gift med den brittiske skådespelaren Richard Johnson. I början på 1970-talet tröttnade hon på Hollywood och filmen och drog sig tillbaka till ett ensligt beläget hus utanför Carmel i Kalifornien, där hon levde ensam, omgiven av en stor mängd husdjur. 1976 gifte hon sig med veterinären Robert Malloy.

Sin senaste film gjorde Novak 1991.

Asteroiden 9339 Kimnovak är uppkallad efter henne.[2]

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Kim Novak, 2014.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]