Regalskeppet Riksäpplet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För regalietypen, se Riksäpple.
Naval Ensign of Sweden.svg Riksäpplet
Allmänt
Typ Regalskepp
Historik
Byggnadsvarv Abert van Veldens skeppsvarv, Göteborg
Sjösatt 1663
I tjänst 1663-1676
Öde Sjönk utanför Dalarö den 5 juni 1676
Tekniska data
Längd 49,91 m
Bredd 11,13 m
Djupgående 5,05 m
Besättning 300 sjömän
150 soldater
Bestyckning 18 x 24 punds kanoner
8 x 18 punds kanoner
28 x 12 punds kanoner
20 x 6 punds kanoner
10 x 6 punds kanoner

Riksäpplet, även kallat "Äpplet", är vraket efter ett svenskt örlogsfartyg som sjösattes 1661[1] i Göteborg och förliste utanför Dalarö den 5 juni 1676. Skeppet ritades och byggdes av den engelske skeppsbyggaren Francis Sheldon, troligtvis med den engelska tredäckaren Naseby som förebild.[1] Beställaren var svenske kung Karl X Gustav som ville ha nya engelska skepp i sin flotta istället för de gamla holländska karackerna. Skeppstypen, en så kallad galeon, hade en låg och lättmanövrerad fartygskropp som vid den tidpunkten var på väg att konkurera ut de höga och relativt klumpiga krigsfartygen som dominerat föregående sekel.[2]

Riksäpplets galjonsfigur, nu på Sjöhistoriska museet.

Riksäpplet deltog som viceamiralsskepp i sjötågen 1675-1676, och ingick i tredje eskadern vid slaget vid Ölands södra udde den 1 juni 1676 under befäl av Christer Boije. Efter slaget, som slutade med svensk förlust, drog sig delar av flottan tillbaka till rikets örlogshamn i Dalarö. När uppgifter kom ett par dagar senare att danska flottan var på väg mot Dalarö ankrade Riksäpplet intill klipporna vid Dalarö skans för att få skydd av skansens kanoner.[3] En natt blåste en hård storm upp på Mysingen och i ett försök att rädda fartyget och lägga det i lä för vinden lossnade stockankaret ur bottenskiktet. Riksäpplet slet sig från sina förtöjningar, drev utmed skansholmens hela östra sida och hamnade med styrborslåringen på en liten kobbe, fick slagsida och sjönk strax söder om Aspön. Kobben kallas idag Äpplet efter händelsen.

Svartek från Riksäpplet i huvudporten till Stockholms stadshus.
Riksäpplet antas ha varit en galeon liknande den på bilden. Här en modell i Venedigs marina museum.

Vraket som ligger på 15 meters djup var helt intakt och mer välbevarat än Vasaskeppet fram till 1921, då sprängdes det för att man ville återanvända svartek. Delar av svarteken lär finnas i portarna till Stockholms stadshus som uppfördes mellan 1911 och 1923. Skeppets Galjonsfigur som bärgades på 1920-talet finns nu på Sjöhistoriska museet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Johansson (red.), s. 42.
  2. ^ Östersjöns sjunkna skepp, Johan Rönnby, Jonathan Adams, Tidens förlag, 1994, ISBN 91-550-4095-0
  3. ^ ”Riksäpplet och Gröne Jägaren”. www.sjohistoriska.se/. Sjöhistoriska museet. http://www.sjohistoriska.se/sv/Kusten-runt/Marinarkeologi/Vrak-i-Ostersjon/Riksapplet-och-Grone-Jagaren/. Läst 20 augusti 2013. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]