Svansmotor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svansmotorns placering.
Svansmotor hos Tatra T603.
Škoda Rapid med svansmotor. På bilden syns motorhuvens placering bakom bakaxeln.

Svansmotor innebär att motorn i ett fordon är monterat längst bak, bakom bakaxeln. Detta förekommer på vissa bakhjulsdrivna bilar, bl.a. på Volkswagen Typ 1, Fiat 500D, Porsche 356 och 911, många tidigare Škoda och de flesta Tatra. En svansmotor kan vara ställd på längden, eller på tvären, men alltid bakom bakaxeln. Är den monterad bak, men framför bakaxeln kallas den för mittmotor.

De mest kända förespråkarna av svansmotorkonstruktionen är Ferdinand Porsche och Hans Ledwinka. Konstruktionen fördes fram av de båda under 1920- och 1930-talet vilket kan ses som konstruktionens storhetstid även om den var relativt vanlig även efter andra världskriget. Porsche skapade Volkswagen Typ 1 och Ledwinka flera olika Tatra-modeller. Tatra hade svansmotor fram tills det att personbilsproduktionen hos företaget lades ner 1999.

Ett problem i konstruktionen har varit att för stor tyngd lagts på bakvagnen vilket gjort en del modeller svåra att manövrera.

Hos lastbilar är bakmotor mycket ovanligt, men det förekommer hos vissa äldre minibussar/pickuper som till exempel Volkswagen Typ 2.

bussar är längsmonterad bakmotor den dominerande konstruktionen hos de flesta tillverkare och busstyper, på större bussar med trappsteg är drivpaketet monterat i princip mitt emellan bakhjulen och bakom bakaxeln, antingen lutande eller liggande monterad för att inte ta upp för mycket plats. Den här konstruktionen gör att instegen fram kan vara lägre än de där bak, alternativt att bagageutrymmet blir större längre fram. Dessutom blir ljudnivån för busschauffören mycket mer komfortabel, vilket gör längre arbetspass behagligare och hälsosammare.

tätortsbussar med lågt golv i hela bussen, kan motorn av förklarliga skäl inte vara centralt placerad bak, istället är den monterad något åt sidan för att få ett plant golv vid de bakersta dörrarna. Motorn är då monterad på vänstra sidan.

Länder med vänstertrafik har oftast endast ett dörrpar fram, och ibland även i mitten, vilket gör att motorn kan vara placerad på vänstra sidan bak som i länder med högertrafik. Det blir en billigare konstruktion då samma plattformar kan användas. I det här fallet kan motorn vara antingen stående eller liggande monterad. Även tvärmonterade motorer förekommer.

Personbilar med svansmotor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]