Renderingsmotor för webbmaterial

Från Wikipedia
Renderingsmotor för webbmaterial
Typ av datorprogram Redigera Wikidata
Under­klass tillmjukvarumotor, rendering software Redigera Wikidata
Anv­änd­ningdisplaying Redigera Wikidata

En renderingsmotor, för webbmaterial, är ett datorprogram som tar märkspråk till exempel HTML, XML, bilder, och formaterad information som CSS, XSL, för att sedan visa det formaterade materialet på skärmen. Renderingsmotorn ritar materialområdet av ett fönster som visas på en skärm eller i utskrivet format från en skrivare. De vanligaste användningsområdena för en renderingsmotor är webbläsare, e-postklienter och andra applikationer som kräver visning av webbmaterial.

Termen renderingsmotor blev populär när de blev enkla att separera från själva webbläsaren. Ett exempel är Trident som är Internet Explorers renderingsmotor, och är bas i många av Windows plattfomar för att visa HTML och som miniwebbläsare i Winamp. Mozillas open-sourcerenderingsmotor Gecko är i bruk i Mozillas webbläsare Firefox och i e-postklienten Thunderbird och Seamonkey och NVU.

I likhet med Opera Softwares egna Prestomotor är utlicenserad till ett antal andra mjukvaruhus och Opera Softwares egna webbläsare. KDE:s open-sourcemotor KHTML är i bruk i både KDS:s Konqueror och i modifierad form I Apples Safari.

Namn Skapare Pris Open Source Licens Ledande program
Gecko Netscape/Mozilla Gratis Ja MPL, MPL/GPL/LGPL tri-license Mozilla Firefox
KHTML KDE Gratis Ja LGPL Konqueror
Presto Opera Software Gratis Nej Proprietär Opera
Abel Tasman Microsoft Gratis Nej Proprietär Internet Explorer för Mac
Trident Microsoft Gratis Nej Proprietär Internet Explorer
WebKit Apple Gratis Ja LGPL Google Chrome

Se även[redigera | redigera wikitext]