Ringtrast

Från Wikipedia
Version från den 29 november 2017 kl. 15.39 av Plumbum208 (Diskussion | Bidrag) (Syntaxfel referenstagg. Syntaxfel gallery.)
Ringtrast
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Status i Sverige: Livskraftig[2]
Adult hane.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljTrastar
Turdidae
SläkteTurdus
ArtRingtrast
T. torquatus
Vetenskapligt namn
§ Turdus torquatus
AuktorLinné, 1758
Utbredning

Ringtrast (Turdus torquatus) är en fågel inom familjen trastar.

Utseende och läte

Ringtrasten är lik koltrasten till storlek och utseende, och den mäter 24–29 cm. Den adulta hanen har svarta fjäderdräkt, men skiljer sig från koltrasten med sina gråkantade vingfjädrar och ett tydligt brett ljust band över bröstet. Den adulta honan har brunaktig fjäderdräkt och ett mer eller mindre otydligt, brunaktigt eller ljusgrått bröstband. Näbben är orangegul med svart spets. Juvenilen har spräcklig fjäderdräkt. Sången låter "tack...tack" eller "try...try".

Utbredning, biotop och taxonomi

Ringtrasten häckar i bergsområden i stora delar av Europa samt i västra Asien, bland annat i Alperna, i Storbritannien och i fjälltrakterna i Norden. Den är flyttfågel och har sina vinterkvarter i Medelhavsområdet där den förekommer från november till februari.

Ringtrasten delas ofta upp i tre underarter:[3]

  • Turdus torquatus torquatusnominatformen häckar i norra Europa, i Storbritannien och på Irland.
  • Turdus torquatus alpestris (Brehm, 1831) – häckar i centrala och sydöstra Europa.
  • Turdus torquatus amicorum (Hartert, 1888) – häckar i Turkiet, Kaukasus och i Iran.
Utbredningsområde för ringtrastens tre underarter.

Förekomst i Sverige

I Sverige häckar den idag bara i fjällkedjan. Den har tidigare häckat på västkusten men den senaste konstaterade häckningen skedde där 1966.

Ekologi

Ringtrasten trivs i ljusa barrskogar i klippig terräng. Honan bygger boet som består av kvistar, rötter, gräs och mossa och placeras ofta ganska lågt i barrträd eller buskar. Den är en ganska skygg fågel och den är till och med svår att komma nära även vid boet. Honan lägger 4-5 blågröna och brunfläckiga ägg som ruvas i två veckor av båda föräldrarna. Efter 12-14 dagar är ungarna flygga. Den livnär sig av blötdjur, insekter och deras larver, samt på hösten bär. Favoritfödan är daggmask.

Status och hot

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] I Europa, som omfattar ungefär 95% av ringtrastens utbredningsområde, tros det häcka mellan 300.000 och 600.000 par.[1] Även i Sverige anses den inte hotad och tas därför inte upp i Artdatabankens rödlista.

Bilder

Referenser

Delar baseras på Ringdrossel i tyskspråkiga Wikipedia läst 17 juni 2006

Noter

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2012 Turdus torquatus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Artdatabankens rödlista 2015 PDF
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11

Källor

Externa länkar