Rockos moderna liv

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Rockos Moderna Liv är en amerikansk-koreansk animerad serie som skapats av Joe Murray. Showen sändes under fyra säsonger mellan 1993 och 1996 på Nickelodeon. Serien visades från 18 september 1993-24 november 1996 och repriserades under 2000. Efter att serien avslutats gick många av tecknarna till en annan Nickelodeon produktion, Svampbob fyrkant.

I Sverige, den dubbade versionen har visats på Nickelodeon och TV3 också, men originalversionen har även visats med svensk text på SVT1 runt milleniskiftet.

Serien senare visades på Cartoon Network i mitten av 2005.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Rockos Moderna Liv handlar om den lilla australiska wallabyn Rocko som bor i staden O-Town och jobbar i en seriebutik. Utöver Rocko förekommer flera av hans vänner såsom nötkreaturet Heffer, den neurotiska sköldpaddan Filburt, grannparet Mr och Mrs Bighead samt Rockos trogna pitbull Spunky. Olika bisarra eller skruvade händelser inträffar i Rockos dagliga liv vilket utgör stommen i serien.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Joe Murray skapade ursprungligen huvudkaraktären Rocko för en opublicerad serietidning i slutet av 1980. Senare lät han motvilligt serien gå till Nickelodeon, som letade efter vassare karikatyrtecknare för deras nya sk Nicktoons. Efter att först ha blivit ratad valde Murray att satsa på ett annat viktigt projekt i form av en independent-film men kort innan inspelningarna inleddes fick han besked om att Nickelodeons ledning hade ändrat inställning och ville ha ett piloavsnitt.

Murray tog också in många nya skådespelare som Tom Kenny och Carlos Alazraqui.

Trivia[redigera | redigera wikitext]

  • I den ursprungliga versionen var det menat att Rocko skulle vara gulfärgad. Detta ändrades då ett företag ville sälja figurer från serien och påpekade att de redan hade en gulfärgad populär leksak. Till slut gjordes Rocko om och blev istället beige.
  • Joe Murray fick inspiration till karaktären Rocko när han såg en liten wallaby på ett zoo som var helt ointresserad av allt tumult som pågick omkring honom.
  • Mr Bigheads chef på företaget Conglom-O Corporation heter Donald Frump och är en tydlig vink åt Donald Trump

Amerikanska röster[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]