Rosor, kyssar och döden

Från Wikipedia
Rosor, kyssar och döden
FörfattareMaria Lang
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
GenreKriminalroman
Förlag för förstautgåvanNorstedts
Utgivningsår1953
Del i serie
Föregås avEn skugga blott
Efterföljs avTragedi på en lantkyrkogård

Rosor, kyssar och döden är en kriminalroman av Maria Lang (pseudonym för Dagmar Lange), utgiven första gången 1953 på bokförlaget Norstedts. Romanen har översatts till danska, norska och finska.[1]

Rosor, kyssar och döden filmatiserades 2013 i regi av Daniel Di Grado.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Berättaren Puck Bure befinner sig i Bergslagen tillsammans med sin man Eje (Einar), som ägnar sig åt släktforskning i lokala kyrkoarkiv, då de mottar ett brev från deras vän kriminalkommissarie Christer Wijk som bjuder in dem till Rödbergshyttan för en förlovningsfest. Eftersom de befinner sig i närheten och är nyfikna på hans fästmö, åker de dit med en gång.

Där lär de känna Christers fästmö Gabriella och hennes närstående: hennes farfar bruksdisponenten 70-årige Fredrik Malmer, hans son bergsingenjören Otto, dennes fru Helene, Gabriellas syster Pia, Fredriks syster Fanny och husföreståndarinnan Mina. Gabriellas och Pias föräldrar är döda sedan många år. Samtalet kommer också in på Björn Uddgren, en ung man som är son till Udda-Gertrud, en ogift kvinna som försvann när Björn var sex år. Puck drabbas av en förkylning och blir inbjuden att stanna kvar några dagar för att krya på sig medan Einar reser vidare.

På kvällen kallas hon och Christer oväntat ner till den åldrige disponenten för att bevittna hans ändrade testamente. Senare på kvällen drabbas han av akuta hjärtproblem och blir sängliggande. Fanny och Mina turas om att vaka vid hans sjuksäng. Puck vaknar mitt i natten och hör ett skrik. När hon går ner till disponentens sjukrum finner hon Mina hårt insomnad och disponenten mycket nära döden. När Christer kommer dit inser man att nästan hela flaskan med hjärtmedicin är förbrukad. Någon har gett Mina sömnmedel och disponenten en överdos och han avlider inom kort.

Den lokala polisen tillkallas och inleder sin utredning. Christer, som tog en noggrannare titt på testamentet de bevittnade än Puck, kan redogöra för att den gamle disponenten skrivit om sitt testamente så att Björn Uddgren och Helene Malmer gynnas. Puck tar en promenad och hamnar på "Udden" där hon träffar Björn Uddgren och dennes far, Udda-Kalle, som berättar mer om händelserna kring hans dotters försvinnande 22 år tidigare. Vi får också veta att disponenten hade bekostat Björns utbildning till folkskollärare.

Påföljande dag beger sig Puck och Eje till Udden och pratar mer med Udda-Kalle. De får höra att Björn och Pia tänker övernatta i ett ödetorp och beger sig dit. När de kommer dit, har paret hittat ett gammalt lik i en jordkällare. Liket verkar av allt att döma vara Udda-Gertrud. Ett oväder har gjort telefonen obrukbar och man kan inte nå polisen.

Christer samlar de misstänkta och avslöjar både vem som mördade Fredrik Malmer och vem som mördade Udda-Gertrud. Den utpekade mördaren flyr och tar sitt liv innan polisen kan tillkallas. Efteråt hittas en bekännelse som bekräftar Christers antaganden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]