Rostand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rostand
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Ruddy shelduck in Moscow Zoo.JPG
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Andfåglar
Anseriformes
Familj Änder
Anatidae
Underfamilj Tadorninae
Släkte Tadorna
Art Rostand
T. ferruginea
Vetenskapligt namn
§ Tadorna ferruginea
Auktor Pallas, 1764
Hitta fler artiklar om fåglar med

Rostand (Tadorna ferruginea) är en fågel som tillhör familjen änder.[2]

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Ett par vilda roständer vid sjön Namtso i Tibet.
Överflygande roständer.

Rostanden är lätt igenkännlig, 58-70 centimeter lång med ett vingspann på 110-135 centimeter. Den har orange-brun fjäderdräkt på kroppen och ljusare på huvudet. Vingarna är vita med svarta ytterfjädrar. Den simmar bra och ser klumpig ut när den flyger, mer som en gås än en and. Könen är lika, men hannen har en svart ring längst ned på halsen under häckningssäsongen, och honan har ofta en vit fläck i ansiktet. Lätet är ett ljudligt vilt tutande.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Det finns många små populationer av arten i nordvästra Afrika, men artens huvudsakliga häckningsområde är från södra Europa genom Centralasien till sydöstra Kina. Merparten är flyttfåglar som främst övervintrar i södra Asien, men även i Afrika, så långt söderut som Etiopien.[3]

Fastän den har blivit ovanlig i sydöstra Europa och södra Spanien är rostanden fortfarande vanlig i sitt asiatiska utbredningsområde. Det kan vara denna population som givit upphov till enstaka gästande fåglar så långt västerut som Island och Storbritannien. Eftersom den europeiska populationen minskar är det dock troligare att de flesta förekomsterna i västra Europa under de senaste årtiondena är fåglar som rymt från fångenskap.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Rostanden förekommer i öppna landskap och häckar i jordgångar, hål i träd eller skrevor långt bort från vatten. Den lägger 6-16 gräddvita ägg, som ruvas i 30 dagar. Rostanden är vanligtvis revirhävdande under häckningen och lever vanligen i par eller små grupper och bildar sällan stora flockar. Under ruggning och övervintring kan dock stora flockar samlas på utvalda sjöar eller långsamma floder.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ BirdLife International 2012 Tadorna ferruginea Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11
  3. ^ Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]