Majrova

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Rovor)
Hoppa till: navigering, sök
För orten, se Rova (tätort).
Rova
Brassica rapa turnip.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Kålordningen
Brassicales
Familj Korsblommiga växter
Brassicaceae
Släkte Kålsläktet
Brassica
Art Rova
B. rapa
Vetenskapligt namn
§ Brassica rapa
Hitta fler artiklar om växter med
Majrovor i jorden.

Majrova eller bara rova (Brassica rapa ssp. rapa) är en rotfrukt som är en del av Nordens matkultur alltsedan förhistorisk tid.[1] Den är en kulturform av åkerkål (Brassica rapa ssp. campestris) som är en ettårig meterhög ört med gula blommor. Åkerkålen har inte någon förtjockad rot.

Odling och skörd[redigera | redigera wikitext]

Majrovan är en robust rotfrukt som kan skördas bara någon månad efter sådd och sällan angrips av skadedjur. Rova (foderrova) som var stapelföda under vikingatiden är ej densamma som majrova utan avsevärt större och längre. Efter vinterförvaring omplanteras rovan och bär då frö i stora mängder. Rovan klarar vårt vinterklimat utmärkt och lagrades förr i skyl (d.v.s. utomhus under granris täckt med hudar eller textil).

Rovor i matlagningen[redigera | redigera wikitext]

Rovor är rika på C-vitamin. De sägs vara bra mot förkylning och luktar ganska starkt. Majrovans vanligaste användningsområden är råkost, i sallader, som delar i stuvning, och den kan även stekas. Man kan också göra inläggningar av majrova - precis som på till exempel rödbetor. Majrovans unga blad och blomskott kan också användas. I Spanien (främst Galicien) kallas dessa för nabizas (yngre, mildare skott) eller grelos (äldre och bittrare skott). De kan användas i stuvning (som spenat och mangold), eller i soppor. De smakar gott men har en litet karaktäristisk besk smak, som mildras efter kokning. Rovan äts rå, kokt eller stekt tillsammans med fläsk. Om rovan överkokas med salt svartnar den. Tillagad på detta vis skärs den i tunna skivor och äts som smörgåspålägg.

Sorter och synonymer[redigera | redigera wikitext]

Kålsläktet Brassica har odlats länge och omfattar en mängd namnsorter. Rovorna kallades tidigare Brassica rapa rapifera. Inom Brassica rapa ssp. rapa (rova-gruppen) listas följande som odlas i Sverige[2]

  • Guldboll (majrova)
  • Purple Top White Globe (majrova)
  • Sirius (foderrova)
  • Snowboll (majrova)
  • Tokyo Cross (majrova)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jönsson, B. Gagnväxter, CWK Gleerups förlag, Lund 1910 sid 207
  2. ^ Aldén, Björn; Engstrand, Lennart (m.fl.) (1998). Kulturväxtlexikon. Natur & Kultur. sid. 68. ISBN 91-27-33907-6 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]