Rudans gård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rudans gård från öster

Rudans gård med badstrand och friluftsområde ligger i Handen och i Haninge kommunSödertörn, söder om Stockholm. Gården ligger vid södra utgången från Handens station.

Friluftsområde[redigera | redigera wikitext]

Rudans gård som ligger intill Handens pendeltågsstation är nu en central byggnad inom Rudans friluftsområde och jämte övriga byggnader utgör den en viktig hållpunkt utmed Sörmlandsleden. Leden går vidare in i Hanveden som erbjuder allt från branta berg och gammelskog, till våtmarker med träsk och blanka småsjöar. Vintertid finns utmärkta skidspår anlagda i varierande sträckor i skogsområdet och när isen är säker, finns plogade banor för skridskoåkning på sjön Rudan.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rudans gård var ursprungligen ett torp under Söderby. Namnet kommer av dess läge mellan de två Rudasjöarna som förr hade gott om karpfisken ruda. Första torpet anlades troligen i början av 1600-talet och benämndes "Östra Ruda" eftersom ytterligare ett torp "Västra Ruda" fanns på skogsängarna i väster. På 1700-talet beboddes Rudans östra gård av herrskapsfolk från Söderby säteri. Därefter blev gården ett frälsehemman tills den friköptes 1874 av familjen Gabrielsson. I slutet på 1960-talet kom gården, liksom sjön och skogen i Haninge kommuns ägo. Den så kallade Sjöhagens dyiga strandremsa mot Övre Rudan och strax intill gården, täcktes med sand och förvandlades därmed till den allmänna och populära badstrand som den utgör idag.

Naturreservat[redigera | redigera wikitext]

Den så kallade "Rudaskogen" på 263 hektar utgör sedan den 11 september 2010 det kommunala Rudans naturreservat.[1].


Rudans gård panorama.jpg

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Nya utsikter för naturvården”. Arkiverad från originalet den 14 maj 2011. https://web.archive.org/web/20110514234622/http://www.haninge.se/upload/7370/haningeidag_ny.pdf. , Haninge idag nr 4-2010, sid 10-12

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]