Russell Crowe

Från Wikipedia
Russell Crowe
Crowe vid premiären av Man of Steel 2013.
Crowe vid premiären av Man of Steel 2013.
FöddRussell Ira Crowe
7 april 1964 (60 år)
Wellington, Nya Zeeland
Utbildad vidAuckland Grammar School, Sydney Boys High School, Vaucluse Public School, Mount Roskill Grammar School och Vaucluse High School
Aktiva år1986
MakaDanielle Spencer (2003–2018)
Barn2
Betydande roller
Filmer
Bästa manliga huvudroll
2001 A Beautiful Mind
IMDb SFDb

Russell Ira Crowe, född 7 april 1964 i Wellington, Nya Zeeland, är en nyzeeländsk-australisk skådespelare. I slutet av 1990-talet slog Crowe igenom i Hollywood och därmed i resten av filmvärlden. För rollen som general Maximus i filmen Gladiator fick Crowe 2001 en Oscar för bästa manliga huvudroll. Flera av Crowes filmer har varit Oscarsbelönade och nominerade för bästa film, bland annat Gladiator, A Beautiful Mind och Master and Commander – Bortom världens ände.

South Park skämtade i ett avsnitt om Crowe, där han har ett TV-program, "Fightin' Around the World", där en parodi på Crowes är kolerisk och seglar världen runt för att slåss med folk utan anledning.

Crowe är även delägare i rugby league-laget South Sydney Rabbitohs.

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Crowe föddes i Wellington i Nya Zeeland. Han är son till Jocelyn Yvonne och John Alexander Crowe. Crowes morfar, Stan Wemyss, var filmfotograf. När Crowe var fyra år gammal flyttade familjen till Australien, där han växte upp i Sydney och så småningom började arbeta som skådespelare i australiska filmer och tv-serier.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Den 7 april 2003 gifte sig Crowe med den australiska sångerskan och skådespelerskan Danielle Spencer. Crowe träffade Spencer under inspelningen av The Crossing 1990. Crowe och Spencer har två söner tillsammans, födda 2003 respektive 2006. Paret separerade 2012 och skilsmässan fullföljdes 2018.

Sedan 2020 är Crowe tillsammans med skådespelerskan Britney Theriot.[1]

Crowe var god vän med Heath Ledger.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Priser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]