Södertälje Baptistkyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Baptistkyrkan i Södertälje
Baptistkyrkan i Södertälje, interiör

Baptistkyrkan i Södertälje ligger på Nyköpingsvägen 20 (mitt emot Centralstationen). Kyrkan är huvudkyrka för Södertälje Baptistförsamling och en del av samfundet Equmeniakyrkan. Församlingen anordnar offentliga gudstjänster i regel varje söndag.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Södertälje Baptistförsamling bildades år 1872. De första åren bedrevs verksamheten i tillfälliga lokaler som man hyrde. Församlingens första kapell byggdes vid Nygatan i korsningen med Rådhusgatan. Det invigdes 1883 och fick heta ”Ecklesia-kapellet”. (Jodå, namnet var faktiskt felstavat på skylten.) Det var den första frikyrkobyggnad som byggdes i staden.[förtydliga] Kapellet, som de sista åren även kallades Baptistkyrkan, revs 1966 i samband med sänkning av Nygatan. Den nuvarande kyrkan, på Nyköpingsvägen, invigdes den 10 mars 1968. Kyrkan tillhörde Svenska Baptistsamfundet och kom därmed att ingå i Gemensam Framtid när baptistsamfundet gick upp i detta vid bildandet 2011.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Södertäljes Baptistkyrka från 1968 är placerad vid stadens centrala trafikled. Den modernistiska byggnadskroppen har formgivits som en sluten monumental borg med ett tjugo meter högt torn som ger hägn mot trafikbruset. Kyrkofastigheten är uppförd i violettbrunt säffletegel med inslag av mönstermurning. Den är ritad av den för Södertälje kända arkitekten Fritz Voigt. Kyrkan är med sitt läge ett tydligt landmärke med högt symbolvärde för Södertälje. Baptistkyrkan har också ett högt arkitektoniskt värde. Som andra nya kyrkor har den lokaler för olika församlingsaktiviteter och ungdomsverksamheter, och ger uttryck både för vår tids arkitektur och funktionell förnyelse av kyrkoplats och kyrkorum. Byggnaden har högt kvalitetsvärde med noggrant utformade detaljer och väl valda material. Baptistförsamlingen har med sin etablering på orten sedan 1872 ett traditionsvärde och samhällshistoriskt värde.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lewert, Gudrun (1973). Södertälje Baptistförsamlings 100-årsskrift 
  • Södertälje kommuns arkiv över kulturhistoriskt intressanta byggnader

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]