Sömnad

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kvinna syr på symaskin.
Skräddare 1568.
Utfällbar låda för sytillbehör.

Sömnad, att sy, innebär att sammanfoga eller modifiera textilier eller skinn med hjälp av nål och tråd. Det kan ske antingen manuellt, det vill säga för hand, eller med symaskin.

Den manuella sömnaden är tidsödande, men blir något mer elastisk och är flexiblare för att avklara exakt passning mellan de material som skall sys. Vid användning av symaskin blir sömmarna hårdare och tål större påfrestning, men är inte lika lättmanövrerade som manuell sömnad.

Att sy ett förkläde är ett klassiskt nybörjarprojekt inom sömnad. Det tränar alla de viktigaste momenten inom sömnad, men kräver oftast inte exakt måttanpassning och leder till ett användbart slutresultat. Det är även praktiskt att använda förkläde vid sömnad: dels kan man ha olika föremål i förklädets fickor och dels skyddas de egna kläderna.

Vissa anser att folkdräkter och rekonstruktioner av historiska plagg inte bör sys med maskinsömmar. Att sy eller fålla hemvävda produkter på symaskin betraktas av vissa också som otänkbart, medan andra tycker att det inte gör någon kvalitetsskillnad.

Sömnad av plagg för framtida försäljning kallas lagersömnad.

Se även[redigera | redigera wikitext]