SS-Verfügungstruppe

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sig runes.svg

SS-Verfügungstruppe, SS-VT, var en militär gren inom SS. SS-Verfügungstruppe var föregångare till Waffen-SS, som bildades 1939.

Bildandet[redigera | redigera wikitext]

SS-Verfügungstruppe bildades 1934 efter sammanslagning av olika halvmilitära högerextrema grupper. Man skapade två regementen, ett i norra Tyskland, kallat SS-Standarte Germania, och ett i södra Tyskland benämnt SS-Standarte Deutschland. I Berlin-Brandenburg slogs de samman med SS-Leibstandarte Adolf Hitler. SS-Verfügungstruppe bedömdes som en beväpnad del av SS och som en del av nazistpartiet och inte som en del av Wehrmacht.

Paul Hausser[redigera | redigera wikitext]

“Deutschland” och “ Leibstandarte” deltog båda i ockupationen av Rhenområdet 1936 och delar av dem deltog i mars 1938 vid Anschluss av Österrike. Nu bildades också SS-regementet “Der Führer”. Mot slutet av 1938 var enheterna underordnade Wehrmacht och slogs ihop till SS-Verfügungsdivision (V-Division) under befäl av SS-Brigadeführer Paul Hausser.

Under Hausser utvecklades V-Division till en effektiv och skicklig insatsstyrka, som tog del i invasionen av Sudetenland 1938 och Polen 1939. V-Division slogs aldrig som en egen enhet utan delades i mindre grupper som fördelades mellan de olika reguljära förbanden. Efter invasionen av Frankrike 1940 fick V-Division namnet “Reich”. Samtidigt underordnades de tillsammans med Theodor Eickes Totenkopf-Standarten och andra SS-enheter den nya kommandostaben Waffen-SS. Det var inte förrän efter anfallet mot Sovjet påbörjats genom Operation Barbarossa som divisionen fick sitt slutliga namn, Das Reich.