Förintelsen i Belarus

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Förintelsen i Vitryssland)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Minsk den 26 oktober 1941. Masja Bruskina, Kiril Trus och Volodja Sjtjerbatsevitj förs till avrättningsplatsen. Plakatet Masja Bruskina bär om halsen har text på tyska och ryska: ”Vi är partisaner och har skjutit mot tyska soldater”.

Förintelsen i Vitryssland syftar på den fysiska utrotningen av judar, romer, partisaner, politruker och andra, för den nazistiska ockupationsmakten, misshagliga personer i Vitryssland under andra världskriget. Enligt beräkningar mördades omkring 245 000 judar i Vitryssland mellan 1941 och 1945.

Nazisterna deporterade omkring 380 000 personer för tvångsarbete i Tyskland och mördade hundratusentals civilpersoner. Fler än 5 200 byar skövlades och drygt 200 städer förstördes.

Som ett resultat av den tyska utrotningspolitiken och de sovjetiska deportationerna förlorade Vitryssland hälften av sin befolkning under andra världskriget.[1] Befolkningen återhämtade inte sin förkrigsnivå förrän 1971.[2]

Generalplan Ost[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Generalplan Ost

Tysklands Führer Adolf Hitler hade intentionen att förinta eller fördriva alla slaver och på så vis bereda livsrum åt etniska tyskar i de östliga territorierna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Snyder, eng. upplagan (2010), s. 251.
  2. ^ Silitski och Zaprudnik (2007), s. 102.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]