SVBK

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

SVBK är en förkortning och kodord för sveda-, värk- och brännkärring, ett uttryck tidigare använt av vissa läkare på kvinnor som söker hjälp för mer eller mindre diffusa smärtsymtom. När läkaren inte lyckas diagnostisera problemet togs SVBK till som förklaring mellan vårdpersonal. Tidigare hände det att beteckningen SVBK även skrevs ned i journalerna, men när patienterna fick laglig rätt att läsa dessa upphörde detta. I dag används ofta formuleringar som "multipla diffusa symtom" i journaler.

Smärtsymptomen har på senare år börjat förklaras som exempelvis fibromyalgi, belastningsskador eller östrogenbrist, där den förstnämnda och sistnämnda diagnosen ännu inte anses okontroversiell.

Många människor med svårtydd värk anger också rikligt med svårtolkade symtom som yrsel, darrningar, domningar, stötupplevelser, krypningar, metallsmak i munnen och dimsyn.[källa behövs] Många har samtidiga psykiska besvär,[källa behövs].

En liten del upplever sig vara elallergiker, amalgamsjuka, känsliga för upplevda miljögifter eller överkänsliga mot de flesta läkemedel.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]