Profetsalvia

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Salvia divinorum)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Profetsalvia
Salvia divinorum -1.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPlisterordningen
Lamiales
FamiljKransblommiga växter
Lamiaceae
SläkteSalviasläktet
Salvia
ArtProfetsalvia
S. divinorum
Vetenskapligt namn
§ Salvia divinorum
AuktorEpling & Játiva, 1962
Salvia divinorum - Herba de Maria.jpg
Hitta fler artiklar om växter med

Profetsalvia (Salvia divinorum)[1] är en flerårig ört i familjen kransblommiga växter. Den förekommer naturligt i Mexiko.[1] Arten har gröna, silverskimrande blad, och har använts av mazatecindianerna samt de gamla aztekerna av religiösa/spirituella skäl då denna salvia har psykoaktiva egenskaper producerade av substansen salvinorin A.

Traditionell användning[redigera | redigera wikitext]

Profetsalvia har traditionellt sätt brukats av ursprungsbefolkningen i Oaxaca i sydöstra Mexiko av religiösa/spirituella ändamål, oftast i shamaniska ceremonier, där tilldelades också växten sin egen gud i den traditionella folktron, men efter kristianiseringen numera förknippas med helgonet Sankta Maria. Profetsalvian används även idag brett bland invånarna av Oaxaca som religiöst instrument.

Som drog[redigera | redigera wikitext]

Profetsalvians blad innehåller den starkaste naturliga psykoaktiva substans i kännedom, salvinorin A, vilken kan nyttjas som drog. Extrakt gjorda på de torkade bladen kan rökas men den aktiva substansen kräver en förhållandevis hög temperatur, runt 240 °C, för att förångas.[källa behövs] Traditionellt tuggas bladen istället och har då en betydligt mildare effekt. Salvinorin A kan tas upp av munnens slemhinnor men ej av magen.

Salvinorin A är en mycket potent drog och effekterna av höga doser är kraftfulla. De vanligaste effekterna är att brukaren får 'drömliknande upplevelser' och hallucinationer, ofta följt av en upplevd förbättrad förmåga att tänka logiskt efter att de psykedeliska effekterna börjat avta, en av anledningarna till att den drogkultur som omger Profetsalvia har starka kopplingar till meditation & new-age spiritualitet.

Brukaren kan drabbas av panik och ångest, framförallt om individen lider av psykologisk sjukdom. Det finns en förhållandevis stor mängd människor som påstår att profetsalvia är effektiv i att lindra abstinensbesvär från tyngre droger, även i små icke-psykedeliska doser. Det förekommer att brukaren inte kommer ihåg vad som skett under ruset när denne konsumerat högre doser Salvinorin A. Effekterna av drogen varar i 10-15 minuter.[källa behövs]

Profetsalviaextrakt eller andra växter/produkter innehållande moderata till högre doser av det aktiva ämnet salvinorin A är sedan 1 april 2006 olagligt att inneha eller sälja i Sverige.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] SLU, Salvia divinorum, Skud-nr: 39671

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]