Samuel Jarrick

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Samuel Jarrick
FödelsenamnMartin Samuel Jarrick
Födelsedatum16 december 1974 (47 år)
FödelseortStockholm
GenreOpera
RollBaryton
År som aktiv2004–idag

Martin Samuel Jarrick, född 16 december 1974 i Stockholm, är en svensk operasångare (baryton). Han var tidigare talesperson för föreningen Klimataktion.

Jarrick är utbildad på Operahögskolan i Stockholm. Han sjöng titelrollen i Karlsson på taket av Thomas Lindahl på Malmö Opera 2012 och samma roll på Kungliga Operan 2013. Under 2006, 2007 och 2009 sjöng han den dödsdömde Joseph De Rocher i Dead man walking av Jake Heggie och Shaunard i La BohèmeMalmö Opera. Dead Man Walking gästspelade även på Köpenhamnoperan 2009. Han har bland annat gjort titelrollen i Don Giovanni, Escamillo i CarmenSkånska Operan, Tonio i Pajazzo på Tony’s operataverna, Guglielmo i Così fan tutteFolkoperan, Fede i Livet på månen med Opera Agile, Papageno i Trollflöjten med Nordisk Kammaropera och sjungit olika roller på Läckö slottsopera, Vadstena-Akademien med mera.

Han har tillsammans med tenoren Daniel Buckard också startat det fria operakompaniet Opera Reflex, som gör produktioner med socialt perspektiv. De gjorde bland annat Snäll rebell – en operasaga fritt efter Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson 2004.

I maj 2016 sprutade han hallonsaft på en vägg från riksdagens åskådarläktare i en uppmärksammad manifestation för att stoppa försäljningen av Vattenfalls brunkol.[1]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
2016 Ensemble
Joseph Buquet
Don Atillio
The Phantom of the Opera
Andrew Lloyd Webber, Charles Hart och Richard Stilgoe
Harold Prince Cirkus, Stockholm

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]