San Luis (distrikt)

Från Wikipedia
San Luis
Distrikt
Vy över San Luis, 2021
Vy över San Luis, 2021
Flagga
Stadsvapen
Officiellt namn: Distrito de San Luis
Land Peru Peru
Indelning Lima
Läge 12°04′32″S 76°59′46″Ö / 12.07556°S 76.99611°Ö / -12.07556; 76.99611
 - höjdläge 175 m ö.h.
Yta 3,49 km²
Folkmängd 58 001 (2023)[1]
Befolkningstäthet 16 619 invånare/km²
Alcalde Ricardo Pérez
(RP) (2023-2026)
Tidszon UTC-5
Postnummer 30
Geonames 8351032
Webbplats: San Luis
Distriktet bildades 23 maj 1968

San Luis (distrito de San Luis) är ett av 43 distrikt som utgör provinsen Lima, beläget i regionen med samma namn, i Peru. Det gränsar i norr till El Agustino; i öster till Ate; i söder till San Borja; i väster till La Victoria; samt i nordost till distriktet Lima.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Distriktet San Luis bildades under tiden för president Fernando Belaúnde Terry, men det var Congreso de la República, då ledd av Armando Villanueva del Campo, som kungjorde beslutet den 23 maj 1968. Det nya distriktet skildes då från La Victoria.[2]

Namnet San Luis[redigera | redigera wikitext]

Bostadsområdet San Luis, som tidigare hörde till Victoria, gav sitt namn till det nya distriktet. Ett beslut som gav företräde åt åsikten hos ledamöterna i Comité Pro Distrito, vilka huvudsakligen bodde i den del som nu kallas San Luis Antiguo.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

San Luis är knutpunkt för flera viktiga landsvägar: Panamerikanska landsvägen (söderut) och Carretera Central, vilket ger anslutning till Panamerikanska landsvägen (norrut). I distriktet ligger Terminal Terrestre Molina (jordbruksprodukter), för transporter in i landet.

Gränser[redigera | redigera wikitext]

San Luis gränsar i norr till El Agustino; i öster till Ate; i söder till San Borja; i väster till La Victoria; och i nordost till distriktet Lima.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

  • Plaza de Armas Parque Teniente Coronel GC “Horacio Patiño Cruzatti”
Torget har fått sitt namn till minne av de poliser som 27 juni 1965 föll i bakhåll vid cerro Púcuta (Huancavelica), under befäl av generalmajor Horacio Patiño Cruzatti.
  • Parque de Los Novios
En plats för par som vill fira bröllop eller ta fotografier. Parken har en balkong, klockstapel, en liten bro, vattenfall och en önskebrunn.
I San Luis ligger la Villa Deportiva Nacional som drivs av Instituto Peruano del Deporte och som har anläggningar för olika sporter som friidrott, cykling, volleyboll, simning, softboll och baseboll.
I anläggningen ligger huvudkontoret för Comité Olímpico Peruano och Federación Peruana de Fútbol (träningsplats för peruanska landslaget i fotboll Selección Peruana de Fútbol).

Källor[redigera | redigera wikitext]