Sandra Dahlberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sandra Dahlberg
Sandra Dahlberg uppträder 2010.
FöddMaria Sandra Marlene Dahlberg
13 mars 1979 (40 år)
Sverige Klimpfjäll, Vilhelmina kommun, Västerbottens län, Sverige
UtbildningTannbergsskolan, Mellansels folkhögskola, Umeå universitet
Yrke/uppdragVinstutdelare för Postkodlotteriet, före detta sångerska
MakeJimmy Jansson (sambo, 2003-2010)
Mathias Singh (sambo, 2011-)
FöräldrarMonica Dahlberg
Kjell Dahlberg
Webbplats
Officiell webbplats

Sandra Marlene Marie Dahlberg, född 13 mars 1979 i Klimpfjäll, Vilhelmina kommun, Västerbottens län, är en svensk sångerska med samiskt ursprung, som slog igenom i dokusåpan Fame Factory. Hon har gått en treårig estetisk linje med inriktning musik på Tannbergsskolan i Lycksele åren 1995–1998. Hon har också gått på Mellansels folkhögskola samt på gymnasielärarutbildningen Svenska och Kommunikation på Umeå universitet 2002–2003.

Hon sjunger en blandning av folkmusik och popmusik. Dahlberg har haft hits som "Kom hem hel igen" och "Här stannar jag kvar" som hon medverkade med i Melodifestivalen 2004. Låten hamnade på åttonde plats i finalen. I Melodifestivalen 2006 deltog hon återigen, denna gång med låten "Jag tar det jag vill ha", men denna gång gick det sämre. Låten slutade på femte plats i deltävling 4, vilket innebär att man inte går vidare vare sig till andra chansen eller till finalen. 2004 släpptes albumet Här stannar jag kvar.

Sommaren 2008 var Sandra Dahlberg programledare för Hej hej sommar i SVT.

Våren 2009 deltog hon som tävlande i TV4:s Hjälp! Jag är med i en japansk TV-show.

Dahlberg släppte under 2009 låten "Ta på mig". Första officiella framträdandet med låten skedde i TV4:s allsångsshow Lotta på Liseberg.

Dahlberg har även periodvis arbetat som undersköterska inom åldringsvården (se t.ex. Monica Zaks biografi om Sandra, När jag var tretton blev jag same.

Hon arbetar som vinstutdelare för Postkodlotteriet sedan 2009 och var programledare för Postkodkampen 2010 tillsammans med Rickard Sjöberg och Kim Kärnfalk. 2016 var hon programledare för "Huset fullt med pengar"

Hon har sonen Vilmer[1] tillsammans med sångaren Jimmy Jansson. De två träffades när de deltog i samma säsong av Fame Factory. De separerade i början av 2010. Dahlberg är idag bosatt i Bandhagen utanför Stockholm tillsammans med sin son, sambon Mathias Singh som är mest känd från gruppen Star Pilots och dottern Blända som föddes i september 2014.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nathalie Joo. ”Svårt sjuk efter förlossningen”. Aftonbladet. http://www.expressen.se/noje/svart-sjuk-efter-forlossningen/. Läst 9 april 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]