Halmstad Arena

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sannarps IP)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Halmstad Arena
Halmstad IMG 5238.jpg
Halmstad Arena.
PlaceringSverige Halmstad, Sverige
TypMultiarena
ÄgareHalmstads kommun
Byggkostnad360 miljoner SEK
ArkitektTengbom Malmö
HemmalagHK Drott
HBTK m.fl.
Webbplats
Datum
Byggstart15 november 2007
Färdigställd2009
Foajén till Halmstad Arena.
En av de två ishallarna i Halmstad Arena.

Halmstad Arena är ett område på Sannarp i Halmstad. Halmstad Arena är i första hand avsett för olika sportaktiviteter men kan även användas för konserter och mässor.

Namnet Halmstad Arena började användas i samband med att en ny arenahall byggdes 2007-09, men det innefattar också de äldre anläggningar som tidigare gick under namnen Sannarpshallen, Sannarpsbadet, Kombihallen och Sannarps IP. Den nya arenahallen ersatte Halmstads Sporthall som revs 2011.

Arenabyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Halmstad Arena är en multiarena med fyra fullstora idrottshallar. Den största hallen inrymmer rörliga läktare med plats för 4.000 personer under idrottsevenemang eller 4.500 personer vid konserter. Dessutom finns fem mindre specialhallar och två ishallar med två fullstora rinkar och en mindre isbana. Till Halmstad Arena Bad hör äventyrsbad samt motions- och aktivitetsbassänger.

Arenan rymmer också föreningskanslier och kontorslokaler, ett gym, som drivs av Actic, samt café med lunchservering. Längs med hela framsidan löper en 220 meter lång och 8 meter bred glasgång, eller piazza, som binder ihop arenan.

Arenaområdet[redigera | redigera wikitext]

Halmstad Arena IP (tidigare Sannarps IP) har tolv fullstora elvamanna fotbollsplaner med gräs, varav en kombinerad matchplan/friidrottsanläggning med tillhörande läktare, två fullstora elvamannafotbollsplaner med konstgräs, fem sjumannafotbollsplaner med gräs samt en kombihall för friidrott och fotboll inomhus. En av planerna är anpassad för amerikansk fotboll.

Utanför arenabyggnaden ligger Halmstad Arena Skatepark, en skatepark på 2.000 kvadratmeter i betong.

Konstnärlig utsmyckning[redigera | redigera wikitext]

På fasaden vid huvudingången finns Erik Krikortz ljusskulptur För egen maskin, vilken med olika färger anger halten av framför allt kväveoxider i luften vid Halmstads rådhus och med blinktakt antalet passerande cyklister på Slottsbron.

I entréhallen finns två från den rivna Halmstads Sporthalls trapphus flyttade gladmosaiker av Sven Jonson.

Cykel- och gångbanan mellan arenan och östra sidan av Växjövägen är dekorerad med målningen Cyclist Move av Peter Gibson, med artistnamnet Roadsworth.

Bygget av Halmstad Arena[redigera | redigera wikitext]

Halmstad Arena under uppbyggnad 26 februari 2009.

Halmstad Arena tillkom bland annat för att ersätta Halmstads Sporthall (hemmaarena för HK Drott och Halmstad HBTK), som varit i bruk sedan 1955. Förutom uppförandet av arenahallen innebar bygget också att den befintliga Sannarpshallen (med den intilliggande simhallen Sannarpsbadet) renoverades och byggdes ut med en extra isbana. Även Sannarps idrottsplats upprustades och nya parkeringsplatser byggdes.

Bygget påbörjades den 15 november 2007[1], var färdigt 2009. Byggherrar var Anjo Bygg/NCC. Arenan invigdes officiellt under en "Invigningsvecka" som startade den 20 februari 2010 med en gala och pågick till och med den 25 februari då High School Musical spelades [2].

Kostnaden för Halmstad Arena uppgick till ca 360 miljoner kronor och är en av de största investeringarna i Halmstads kommuns historia.

Skiss på Halmstad Arena.

Namntvist[redigera | redigera wikitext]

Patent- och registreringsverket fått två ansökningar om namnskydd av Halmstad Arena uppstod en namntvist, det hela löstes dock genom att PRV avslog båda ansökningarna då namnet inte kunde skyddas som varumärken.[3] Utöver Halmstad kommun sökte privatpersonen Magnus Bjäredal registrera Halmstad Arena, Bjäredal försökte dessutom registrera Falkhallen som varumärke. Bjäredal ville förhandla en uppgörelse[4] med kommunen vilket synes helt omöjligt, tvisten är löst för både Halmstad Arena såväl som för Falkhallen.[förklaring behövs]

Brister i upphandlingen[redigera | redigera wikitext]

Den 23 september 2010 meddelade Konkurrensverket att "Kommunen gjorde en otillåten direktupphandling när kontraktet skrevs med byggföretaget" och riktade skarp kritik mot förfarandet.[5] Verket konstaterade att kontrakt skrivits utan att upphandlingen utannonserats, och att det därför aldrig kommer att bli klarlagt om kommuninvånarna fått bästa möjliga arena för sina skattepengar.

Evenemang[redigera | redigera wikitext]

Det första evenemanget i Halmstad Arena var showen Ladies Night med bland andra Martin Stenmarck den 23 oktober 2009. Arenan invigdes officiellt i februari 2010 och tema för Invigningsveckan var arenans mångsidighet.

Noterbara evenemang[redigera | redigera wikitext]

2016 "Andra chansen" i Melodifestivalen

2018 Lag-VM i bordtennis

2018 VM i styrkelyft

Föreningar i Halmstad Arena[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Första spadtaget Halmstad Arena”. Mynewsdesk. 12 november 2007. http://www.mynewsdesk.com/se/halmstadskommun/events/pressinbjudan-foersta-spadtaget-halmstad-arena-14646. Läst 26 mars 2018. 
  2. ^ ”Invigningen av Halmstad Arena närmar sig.”. Arkiverad från originalet den 23 februari 2011. https://web.archive.org/web/20110223172803/http://www.destinationhalmstad.se/website6/1.0.6.0/439/1/. Läst 14 januari 2010. 
  3. ^ Halmstad Arena inte klassat som varumärke
  4. ^ Kommunen: ”Vi förhandlar inte med honom”
  5. ^ Otillåten direktupphandling av Halmstad arena ” Arkiverad 25 november 2010 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]