Seabees

Från Wikipedia
Sigillet till höger samt ett foto från 1944 med förbandets informella motto: Det svåra gör vi nu, det omöjliga tar lite längre tid. Sigillet till höger samt ett foto från 1944 med förbandets informella motto: Det svåra gör vi nu, det omöjliga tar lite längre tid.
Sigillet till höger samt ett foto från 1944 med förbandets informella motto:
Det svåra gör vi nu, det omöjliga tar lite längre tid.

Seabees är namnet på ingenjörsförbanden i USA:s flotta. Namnet Seabees (Sjöbin) är en heterograf och kommer från det engelskspråkiga uttalet av CB, som är en förkortning för Construction Battalion (byggnadsbataljon), som är ingenjörsförbandens grundorganisation.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Flottans ingenjörsförband upprättades 1942 under andra världskriget, efter attacken mot Pearl Harbor och slaget om Wake Island mot den Kejserliga japanska flottan i Stillahavskriget. Bakgrunden till bildandet var att medarbetare från civila byggföretag kontrakterade av marindepartementet inte kunde räknas som kombattanter och räkna med att bli behandlade som krigsfångar ifall de tillfångatogs av fienden.[1]

Seabees har från början utbildats efter samma standard som marinkårens soldater och en CB kan därför utan svårighet ingå sin helhet eller som detachement i marinkårens operativa organisation (engelska: Fleet Marine Force) och är avsedda att kunna utföra arbeten flexibelt och anpassningsbart i alla klimat, i fred såväl som i krig.

Från Seabees utvecklades dykförbandet Underwater Demolition Teams (UDT) som senare vid tiden för Vietnamkriget vidareutvecklades till flottans attackdykare och specialförband, Navy SEALs.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Monument för Seabees vid Arlington National Cemetery.

Seabees är i formell mening benämnd som U.S. Naval Construction Force och ingår i Navy Expeditionary Combat Command (som i sin tur ingår i United States Fleet Forces Command) och är fördelat med en bas på väst- respektive sydkusten: Naval Construction Group 1 (NCG 1) vid Naval Construction Battalion Center Port Hueneme i Port Hueneme, Kalifornien samt Naval Construction Group (NCG 2) vid Naval Construction Battalion Center Gulfport i Gulfport, Mississippi.

Seabees består av 19 bataljoner och med en personalstyrka på cirka 13 000. Officerarna i Seabees tillhör flottans civilingenjörskår.

Camp David underhålls av Seabees och de assisterar även USA:s utrikesdepartement med byggprojekt kring deras ambassader i utlandet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Seabee, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]