Seti I

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Seti I

Seti I (Seti Mery-en-ptah- Från guden Set, älskad av Ptah), alternativ stavning är Sety, eller Sethos från klassisk grekiska, var en farao i det forntida Egypten och hörde till den nittonde dynastin. Han var son till Ramses I och drottning Sitre och blev far till Ramses II. Seti regerade i omkring tretton år, men det är oenighet i frågan, och enligt somliga historiker regerade han i över 30 år. Beroende på vilken kronologi som används anges Setis regeringstid vanligen till 1291 f.Kr. - 1278 f.Kr., eller 1303 f.Kr. - 1290 f.Kr..

Hans första hustru hette Tuya och han fick barnen Ramses II, Tia och Henutmire.

Seti I:s mumie upptäcktes 1881 i Deir el-Bahri och har sedan dess förvarats på museet i Kairo. Han verkar ha varit yngre än fyrtio år vid sin död, det finns dock inga tecken på att han skulle ha mördats. Hans hjärta ligger till höger, något som är ovanligt, man brukade lägga det till vänster vid mumifieringen och anledningen kan ha varit att Seti kan ha haft hjärtproblem och att han kanske varit född med hjärtat på höger sida, vilket är sällsynt.

Efter de sociala problem som uppstått i o m Akhenatons religiösa reform, sysslade Horemheb, Ramses I och Seti med att återställa kungariket och Egyptens kontroll över Palestina och Syrien. Han stred mot hettiterna och vid Amontemplet i Karnak finns bilder av detta. I Abydos lät han bygga ett av Egyptens mest anmärkningsvärda tempel. Hans huvudstad var Memfis. Han har betraktas som en stor kung, men hans berömmelse överskuggades av sonen Ramses II.


Företrädare:
Ramses I
Farao
Nittonde dynastin

Efterträdare:
Ramses II

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]