Ramses II

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ramses II, även Ramesses II, Rameses eller Ramses den store, född cirka 1314 f.Kr., död cirka 1223 f.Kr.,[1] var farao från cirka 1290 f.Kr.[1][a] till sin död. Han blev alltså farao vid cirka 24 års ålder, regerade i cirka 66 år och blev cirka 90 år.

Ramses var den tredje regenten i den nittonde dynastin och son till Seti I och drottning Tuya.

Den mest ihågkomna av Ramses drottningar är Nefertari. Det sägs att han fick omkring 100 söner och något färre döttrar med omkring 200 fruar och konkubiner. Många av hans giftermål var "samarbeten" mellan hans kungarike och andra länder.

Ramses utförde militära expeditioner norrut, mot områden öster om Medelhavet, där nu Israel, Palestina, Libanon och Syrien ligger. I slaget vid Kadesh cirka 1286 f.Kr. stred han mot hettiternas kung Muwatallis. Under de följande tjugo åren lyckades inget av rikena besegra det andra så 1269 f.Kr. skrevs en överenskommelse under, vilket är det första bevarade fredsavtalet i historien.

Ramses II lät uppföra fler statyer och monument över sig än någon annan farao. Till exempel Abu Simbel, som egentligen är två tempel. Ett där han låtit bygga i sin egen avbild och ett där hans hustru Nefertari är avbildad.

Han har ofta betraktats som den farao som förekommer i Torah/Gamla testamentet och även Koranen, som den som höll Moses och hans folk i fångenskap och sedan motvilligt släppte dem ur slaveriet. Det är dock oklart vilken farao det skulle ha varit då faraons namn inte framgår i skrifterna.

Ramses II:s mumie upptäcktes 1881 i Deir el-Bahri och finns bevarad på Egyptiska museet i Kairo. Undersökningar som forskare har gjort visar på att Ramses var cirka 172,5 cm lång och att han hade åderförkalkning. På 1970-talet fick Ramses mumie ett pass då den hade fått svamp och därför fick flyga till Frankrike för att bli kvitt åkomman. När Ramses II:s mumie hittades upptäckte man att näsan hade behållit sin form, något som oftast inte sker hos mumier eftersom näsan inte har några ben och därför plattas till. Anledningen till detta var att balsamerarna hade fyllt hans näsa med pepparkorn. Personen som upptäckte det framlade det som "An idea not to be sneezed at!"

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

b. I Exodus 2:11 namnges två städer som Farao lät bygga. Phitom och Raamses vilket kan styrka att Ramses den andre är den som höll Moses och hans folk i fångenskap.

  1. ^ En annan datering anger hans födelse till cirka 1303 f.Kr, hans trontillträde till cirka 1279 f.Kr. och hans död till cirka 1213 f.Kr.[2][3]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Ramses II". NE.se. Läst 26 augusti 2014.
  2. ^ "Ramesses II, King of Egypt (1279-1213 BC)". Britishmuseum.org. Läst 26 augusti 2014. (engelska)
  3. ^ "Ramses II". Britannica.com. Läst 26 augusti 2014. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Seti I
Farao
Nittonde dynastin

Efterträdare:
Merneptah