Sigmodontinae

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sigmodontinae
Sigmodon hispidus1.jpg
bomullsråtta (Sigmodon hispidus)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
UnderordningMusliknande gnagare
Myomorpha
FamiljHamsterartade gnagare
Cricetidae
UnderfamiljSigmodontinae
Vetenskapligt namn
§ Sigmodontinae
AuktorWagner 1843
Släkten
Se text
Hitta fler artiklar om djur med

Sigmodontinae är en underfamilj i familjen Cricetidae som tillhör ordningen gnagare. Underfamiljen består av cirka 375 arter och de flesta av dessa lever i Sydamerika.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Arterna i gruppen har anpassat sig till olika ekologiska nischer och varierar därför mycket i utseende. Medan vissa arter liknar gamla världens möss och råttor påminner andra medlemmar om mullvadar, ökenråttor eller näbbmöss. Kroppens längd varierar mellan 6 och 30 centimeter, svanslängden mellan 3 och 33 centimeter och vikten mellan 7 och 450 gram. Pälsen är hos de flesta arterna grå- eller brunaktig på ovansidan samt ljusare på undersidan men det finns några arter som avviker från denna regel. De skiljer sig från andra gnagare i nya världen genom differenser i penisens morfologi och uppbyggnaden av de bakre extremiteterna.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Medlemmar av Sigmodontinae förekommer i hela Amerika. Utbredningsområdet sträcker sig från centrala USA till Eldslandet. Den största artrikedomen finns i Sydamerika. I Nord- och Centralamerika lever bara några få arter, bland annat släktet Oryzomys och vissa bomullsråttor. Arterna har anpassat sig till nästan alla habitat som finns i regionen, däribland regnskogar, tempererade skogar, stäpper, öknar, gräsland och bergstrakter upp till 6 000 meter över havet.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Arterna i underfamiljen förökar sig särskilt bra. I tempererade regioner varar parningstiden i flera månader och i tropikerna kan de para sig hela året. Honor har vanligen flera kullar per år och parar sig ofta några timmar efter ungarnas födelse på nytt. Dräktigheten varar i 20 till 30 dagar och per kull föds vanligen 3 till 5 ungar, i undantagsfall upp till 13. Efter en till fyra veckor slutar honan att ge di och efter några månader är ungarna könsmogna.

Å andra sidan dör många individer tidigt, till exempel på grund av det stora antalet fiender. Till dessa räknas rovdjur, ormar, rovfåglar och ugglor. I naturen blir bara ett fåtal individer äldre än ett år, i fångenskap blir de upp till fem år gamla.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Tidigare räknades alla gnagare i nya världen till Sigmodontinae, men idag skiljs mellan tre underfamiljer. Förutom Sigmodontinae är det Neotominae och Tylomyinae.

Den inre systematiken är inte helt utredd. Enligt Wilson & Reeder (2005) delas underfamiljen i åtta tribus och några släkten som inte kan räknas till ett av dessa tribus. Dessa släkten listas som Incertae sedis.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 21 augusti 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]